Külföld

2011.09.30. 11:52

Keleti partnerségi csúcs: Orbán Viktor az unió bővítése mellett

Az Európai Unió további bővítése mellett foglalt állást Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagországok miniszterelnökeinek, valamint a Keleti Partnerség vezetőinek részvételével megtartott varsói csúcstalálkozó plenáris ülésén elmondott felszólalásában - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a kormányfő szóvivője.

MTI

Szijjártó Péter közlése szerint a miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a közép-európai országokkal szemben is számos kétely merült fel a csatlakozásukat megelőzően, ugyanakkor ez a térség már az egész Európai Unió növekedésének motorjává vált.
   


Orbán Viktor szerint a Keleti Partnerségben részt vevő országok az Európai Unió számára nem a probléma, hanem a megoldás részét jelentik. A kormányfő egyúttal az Európai Unió gazdasági érdekének is nevezte a további bővítést - tájékoztatott Szijjártó Péter.


Merkel fehérorosz ellenzékiekkel találkozott Varsóban

Angela Merkel német kancellár a varsói keleti partnerségi csúcstalálkozó keretében találkozott a fehérorosz ellenzék képviselőivel, és kijelentette, hogy keményen síkra fog szállni a Fehéroroszországban bebörtönzött ellenzékiek szabadon bocsátása érdekében.
   
Ezt Alesz Mihalevics fehérorosz ellenzéki személyiség közölte a PAP hírügynökséggel. Merkel és a fehérorosz ellenzékiek találkozójára csütörtök késő este, a csúcstalálkozó vendégeinek adott díszvacsora után került sor abban a hotelben, ahol a német kancellár megszállt. Mihalevicsen kívül jelen volt rajta többek között Uladzimir Niaklajeu volt fehérorosz elnökjelölt, Anatolij Lebiegyka és Marina Adamovics, Mikola Sztatkievics volt elnökjelölt felesége.
   
A megbeszélés fő témája a fehéroroszországi politikai foglyok voltak, illetve az, hogy mit lehetne tenni kiszabadításuk érdekében. A kancellár kijelentette, hogy Németország keményen ki fog állni a politikai foglyok szabadon bocsátásáért, és ebben a kérdésben nem lehet szó semmiféle alkuról. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatandó bármiféle tárgyalás előfeltétele a politikai foglyok szabadon bocsátása.
   
Mihalevics bírálóan nyilatkozott a Donald Tusk lengyel kormányfő által előterjesztett javaslatcsomagról, amelynek értelmében az EU - meghatározott feltételek teljesítése esetén - egyebek között pénzügyi segítséget ajánlana Minszknek. Mint mondta, ellenzi ezt a segítséget, mert az ő szemében ez olyan, mint egy terroristával való alkudozás. "Hosszabb távon ez semmin se változtat" - mondta.
   
Merkel szállodája előtt néhány tucatnyian tüntettek Minszk politikája ellen. Egy részük a Lukasenka-rezsim által bebörtönzött politikai foglyok képét tartotta a kezében, mások pedig angol nyelvű transzparenst emeltek a fejük fölé, amelyen a Megállítani a terrorizmust Fehéroroszországban! jelmondat volt olvasható.

OLDALTÖRÉS: Fehéroroszország kivonult az értekezletről

 

 

 


Fehéroroszország kivonult az értekezletről

Fehéroroszország úgy döntött pénteken, hogy nem vesz részt az Európai Unió Varsóban kezdődő "keleti partnerségi" csúcstalálkozóján - jelentette be az unió soros lengyel elnöksége.
   
"Ez a csúcs, sajnálatosan, nem teljes körű részvétellel veszi kezdetét, nincs jelen ugyanis a fehérorosz küldöttség" - közölte a varsói értekezlet elején Donald Tusk lengyel miniszterelnök. A televíziós közvetítésben közben az értekezletről kivonult fehérorosz delegáció üresen maradt helyét mutatták.
   
Minszk azután döntött a távolmaradás mellett, hogy európai vezetők - köztük Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke - csütörtökön, a plenáris tanácskozás előestéjén ismét értésre adták: minden együttműködést megszakítanak Fehéroroszországgal, amíg a minszki hatóságok nem engedik szabadon a bebörtönzött ellenzékieket. A fehérorosz vezetés azt is kifogásolta, hogy csak alacsonyabb szinten képviseltetheti magát a varsói értekezleten.
   
A lengyel kormányfő ugyanakkor csütörtökön egy modernizációs csomagot ajánlott fel Fehéroroszország számára, amennyiben az a demokrácia útjára lép. Bár a csomag feltételei között nem szerepel Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök távozása, a javaslat elengedhetetlennek tartja demokratikus választások megrendezését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) normáival összhangban, tárgyalások kezdését a fehérorosz ellenzékkel, emellett teljes amnesztiát és rehabilitációt szorgalmaz a politikai foglyok számára.
   
A Keleti partnerség programban hat egykori szovjetköztársaság, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán vesz részt. A cseh EU-elnökség idején, 2009 első felében elindított program célja, hogy szorosabbra fűzze a politikai és a gazdasági kapcsolatokat a hat részt vevő országgal, és ezáltal minél stabilabb viszonyokat teremtsen az EU keleti szomszédságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!