Külföld

2011.09.28. 15:16

Betiltották a burka viseletét Svájcban

A svájci parlament alsóháza szerdán a kormány ellenében megszavazta azt az indítványt, hogy tiltsák be a burka - a nők arcát elfedő muzulmán lepel - viselését bizonyos nyilvános helyeken, így a tömegközlekedési eszközökön.

MTI

A tervezetet az alpesi ország legnagyobb pártja, a jobboldali, populista Svájci Néppárt (SVP/UDC) terjesztette a 200 fős törvényhozás elé, amely azt 101-77 arányban elfogadta. 

A törvényt még jóvá kell hagynia a felsőháznak, a 46 tagú Államok (kantonok) Tanácsának is.

A törvény nem kifejezetten a burka viselését tiltja, hanem azt írja elő, hogy a közintézményekben, bizonyos nyilvános helyeken és a közlekedési eszközökön kizárólag fedetlen arccal szabad mutatkozni. Kivételt képezhetnek az olyan események, például az utcabálok, amelyeknek nélkülözhetetlen kelléke az álarc.

A törvénytervezet beterjesztője, Oskar Freysinger néppárti képviselő biztonsági megfontolásokkal indokolta kezdeményezését. Az erőszakcselekmények elkövetőinek a személyazonosságát nehezen lehet megállapítani, ha arcuk el van fedve - érvelt.

Európában elsőként Franciaországban tiltották be az arcot elfedő lepel viselését, majd Belgiumban is hasonló rendelkezést hoztak. Hollandiában szeptember 16-án hagyta jóvá a kormány a burka viselésének a tilalmát, de ott még a parlamentnek is áldását kell adnia a tervezetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!