Külföld

2011.08.10. 07:19

Zavargások brit városokban: fiatalok csaptak össze rendőrökkel

Fiatalok ismét összecsaptak a rendőrökkel kedden éjjel több brit város utcáin, de a főváros London a több ezres rendőrségi erősítésnek köszönhetően nyugodt maradt.

MTI

Zavargások voltak szerdára virradóra Manchesterben, Birminghamben, Salfordban, Liverpoolban és Nottinghamben is. Manchesterben és Salfordban fiatalok százai csaptak össze a rohamrendőrökkel, miközben boltokat fosztottak ki és autókat gyújtottak fel. Birminghamben, Wolverhamptonban és West Bromwichban ugyancsak gépkocsikat gyújtottak fel. Nottinghamben a randalírozók megtámadtak egy rendőrőrsöt.
   
Birminghamben a rendőrség gyilkosság miatt nyomoz, miután egy ember az éjjel halálra gázolt három gyalogost, majd elhajtott. Hajnalban megtalálták a gépkocsit, amellyel elütötték az áldozatokat - három muszlim férfit -, és letartóztatták a gázolás gyanúsítottját. Még nem tudni, hogy az eset összefüggésben áll-e a zavargásokkal.
   
Szemtanúk szerint a három muzulmán férfi nem sokkal korábban jött ki egy mecsetből. Ketten közülük még éjjel belehaltak sérüléseikbe a kórházban, a harmadik áldozat reggel vesztette életét.
A városban eddig 109 embert vettek őrizetbe a fosztogatások miatt.

Londonban ugyanakkor viszonylagos nyugalomban telt az éjjel, miután a korábbi 6 ezerrel szemben 16 ezer rendőrt vezényeltek a főváros utcáira. A kormány közlése szerint addig marad ennyi rendőr az utcákon, "amíg szükséges".

A fővárosban már csaknem eléri a 770-et az őrizetbe vettek száma. A rendőrség egy 21 éves férfi ellen egy croydoni bútorüzlet felgyújtása kapcsán emelt vádat. A dél-londoni városrészben hétfőn kigyulladt épület az elmúlt napokban gyakran szerepelt a híradásokban. "A bútoráruház öt generáció óta a Reeves család tulajdonában állt. Túlélte a gazdasági világválságot és Hitler bombáit is, de a gyújtogató tömeg tombolását már nem" - írta szerdai számában a Daily Mail.

Egy 19 éves fiatal nőt azért vettek őrizetbe, mert egy közösségi weboldalon a zavargásokban való részvételre buzdított. 

Kedden a korábbi terveknek megfelelően a városban látogatást tett a nemzetközi olimpiai bizottság, hogy felmérje az előkészületeket a jövőre megrendezendő olimpiai játékokra. A szervezők szerint a zavargások nincsenek hatással a munkájukra.

David Cameron kormányfő szerda délelőtt ismét egyeztet a belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel, csütörtökön pedig rendkívüli ülést tart a parlament.

 

 

Cameron: minden felelőst őrizetbe vesznek


David Cameron brit kormányfő szerint "képről képre" mindenkit azonosítanak, aki részt vett az elmúlt napok zavargásaiban, és őrizetbe veszik őket.

A miniszterelnök a belügyminiszterrel és a rendőrségi vezetőkkel folytatott szerdai egyeztetése után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a rendőrség minden támogatást megkap, amire szüksége van, és saját belátása szerint válogathatja meg az eszközeit, így ha kell, akár vízágyúkat is bevethetnek a fosztogatók ellen.

A rendőrségre fordított kiadásokkal kapcsolatban megjegyezte: semmi olyat nem tesznek, ami miatt csökkenhetne az utcán lévő rendőrök száma. A nagyobb rendőri jelenlétnek köszönhetően nyugodt volt az éjszaka Londonban - emlékeztetett.

"Ez a folyamatos erőszak egyszerűen elfogadhatatlan, és meg kell állítani. Ebbe nem nyugszunk bele ebben az országban. Nem engedjük, hogy félelem uralkodjon az utcáinkon" - jelentette ki. Hozzátette: "világos, hogy a dolgok rosszul állnak ebben a társadalomban".

A legrosszabb arcát látták az országnak, de a legjobbat is - utalt azokra az emberekre, akik a Facebookon csatlakoztak a romokat eltakarító akciókhoz.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője a BBC-nek úgy nyilatkozott, nincs mentség a zavargásokra. A kormánynak minél gyorsabban segítséget kell nyújtania a zavargások által sújtott közösségeknek - fogalmazott, hozzátéve: el kell érniük, hogy az érintett embereknek és vállalatoknak ne kelljen sokáig várniuk arra, hogy a biztosítók megtérítsék a kárukat.
Becslések szerint a zavargások okozta károk a 100 millió fontot is elérhetik.

Boris Johnson londoni polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad csökkenteni a rendőrségre fordított kiadásokat, amint azt az elmúlt napok történései is bizonyították. A Radio 4 műsorában elmondta: határozott fellépésre van szükség a rend helyreállításához. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a rendőrség elláthassa a feladatát - vélekedett.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy London rendezi 2012-ben az olimpiai játékokat. Mint mondta, már csak ezért is szükség van egy hatékony rendőrségre.

 

 A rendőrség határozott fellépését sürgették a lapok


A rendőrség határozottabb fellépését sürgették szerdán a brit lapok, egyúttal azt feszegetik, hogy milyen társadalmi okai lehetnek a fosztogatásoknak.

A The Independent szerint a történtek jelentik a brit kormány "Katrina pontját": ahogyan "az amerikai kormány nem jelent meg a gátakon", amikor hurrikán sújtotta New Orleanst, úgy a brit kormánynak sem sikerült helyreállítania a "társadalmi gátakat", amelyek megvédhették volna az embereket ettől az erőszaktól.

Ha lehet bármilyen kedvező eredménye az elmúlt napok eseményeinek, akkor az az lehet, hogy végre szembenézhetnek a társadalom legalsó rétegeinek problémáival - állapítja meg a napilap.

A The Guardian a gazdasági válság, a lehallgatási botrány és a zavargások kapcsán 2011-ről kijelentette: ez az az év, amikor "rájöttünk, hogy a vezetőink nem tudnak megvédeni minket". Ennek fényében ironikus, hogy az év az arab tavasz biztató eseményeivel indult - idézi fel Jonathan Freedland írásában, majd hozzáteszi: úgy tűnik, időközben a már működő demokráciák "berozsdásodtak".

A The Daily Telegraph-ban Philip Johnston így fogalmaz: "Hogy megértsük ezeknek a zavargásoknak az okait, el kell fogadnunk, hogy a rendőrség már évtizedekkel ezelőtt átengedte az utcák feletti irányítást a bűnözőknek." A kormánynak elsődleges kötelessége, hogy fenntartsa a rendet és megvédje a magántulajdont - írja a kommentárban, kifejtve: ez áll az állam és a társadalom közötti szerződésben, amely azért köttetett, hogy az emberek ne a saját kezükbe vegyék a törvényeket. Az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy ez a szerződés megbukott - véli a cikkben.

Szégyen, ami a brit városokban történt - írja a The Times. A kommentárban kiemelik: a rendőrségnek minden eszközt be kell vetnie, hogy elfojtsa az erőszakot. "Nagy-Britannia nem hagyhatja, hogy a huligánok és tolvajok kizökkentsék mindennapi életéből" - mutat rá a lap.

A Daily Mail és a The Sun fényképeket tett közzé néhány fosztogatóról, arra biztatva olvasóit, hogy ha felismerik őket, jelentsék a rendőrségnek.

A Daily Mail kommentárja szerint a 16 ezer rendőrt túl későn rendelték ki a londoni utcákra, addigra már rengeteg ember élete tönkrement. A zavargások és a gazdasági nehézségek próbára teszik a kormánykoalíciót - írta a lap hírmagyarázója. Fogalmazása szerint "őrültség több pénzt költeni nemzetközi segélyezésre - olyan harmadik világbeli országok segítésére, amelyek szégyenkeznének a héten tapasztalt erőszak láttán -, miközben csökkentenék a rendőrségre fordított kiadásokat", hagyva, hogy a fosztogatók azt higgyék, következmények nélkül tombolhatnak az utcákon.

A The Sun a parlament csütörtöki rendkívüli ülésével kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy konkrét cselekvésre van szükség. Törvényellenessé kellene tenni az álarcok viseletét az utcákon - javasolja a lap, hozzátéve: csökkenteni kellene a harmadik világ országainak támogatására fordított összegeket, és inkább a rendőrségre kellene több pénzt költeni.

 

 

OLDALTÖRÉS: Brit zavargások - kedd éjjel

 

 

 


Három napig tartó zavargások után nyugalom volt szerdára virradóra Londonban, ahol több ezer rendőr ügyelt a biztonságra, de több brit városban az éjszaka folyamán is folytatódtak a lázongások.

Manchesterben éjszaka több száz fiatal folytatta a randalírozást a város központjában: palackokat és köveket hajigáltak a rendőrökre, gyújtogattak és fosztogatták a boltokat. Megtámadták a BBC fotoriporterét. Garry Shewan manchesteri helyettes rendőrparancsnok példátlan méretű rendbontásról beszélt, amelyre szerinte semmi indokuk nem volt a randalírozó fiataloknak. A rendőrség mintegy ötven embert vett őrizetbe.
   
Nottinghamban 30-40 fiatal gyújtópalackokat hajigált egy rendőrőrsre, de senkinek sem esett baja. Felgyújtottak egy iskolát és egy rendőrőrs előtt parkoló gépkocsit is. A közép-angliai városban 90 embert vettek őrizetbe.
   
Manchester és Nottingam városát eddig jóformán elkerülte a több brit nagyvárosra kiterjedt erőszakhullám. Az éjszaka folyamán újabb településekre csaptak át a lázongások: rendbontásokról érkeztek hírek Wolferhamptonból és West Bromwichból is, ahol gépkocsikat gyújtottak fel és boltokat fosztottak ki a feldühödött faitalok.
   Zavargások brit városokban kedd éjjel - az első hírek


Liverpoolban a randalírozók két tűzoltóautót, és egy tűzoltótiszt gépkocsiját is lángba borították, boltokat rongáltak és raboltak ki. Kisebb zavargásokról érkeztek hírek Birminghamből, Leicesterből, Milton Keynes városából, illetve Gloucesterből is.
   
A nagy-britanniai zavargások London Tottenham városrészében kezdődtek szombaton este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akit rendőrök lőttek le, mert állítólag tüzet nyitott rájuk. Londonban egy halálos áldozata volt a zavargásoknak.
   
Stephen Lennon, a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga nevű csoport vezetője közölte, hogy a mozgalom tagjai kivonulnak a brit városok utcáira, s megpróbálják jobb belátásra bírni a rendzavarókat. Lennon szerint a csoport egyes tagjai hajlandóak járőrözést is vállalni, hogy eltántorítsák a randalírozókat.
   
"Véget vetünk a lázongásoknak. A rendőrség nyilvánvalóan erre nem képes" - mondta Lennon.

Ezek is érdekelhetik