Külföld

2011.04.13. 17:55

Továbbra is részt vesz a líbiai légicsapásokban az Egyesült Államok

Továbbra is bombáznak légvédelmi célpontokat az amerikai haderő vadászgépei Líbiában - ismerte be az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szerdán.

MTI

A korábbi hivatalos közlemények szerint az amerikai hadsereg csak a harci gépek üzemanyag-utántöltésben és a hírszerzésben vett részt, miután a múlt héten átadta a hadműveletek irányítását
Dave Lapan ezredes, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy az amerikai gépek a NATO kötelékében, a NATO parancsai alapján támadnak célpontokra. A vadászgépek akkor vethetők be, ha a repüléstilalmi zóna betartatásának érdekében szükség van az ellenség védelmi erejének megsemmisítésére.
   
A Pentagon bejelentésétől függetlenül az Egyesült Államok azt közölte szerdán, hogy amióta átadták a misszió irányítását a NATO-nak, az amerikai vadászgépek a civil lakosság védelmére irányuló légicsapásokban csak külön kérés alapján vesznek részt. Lapan szerint eddig még nem érkezett ilyen kérés a hadsereghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!