Külföld

2011.03.29. 09:12

Líbia: Nyugat kész eltekinteni Kadhafi bíróság elé állításától

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia kész elállni attól, hogy bíróság elé állítsák Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, ha azonnal lemond a hatalomról, és elhagyja Líbiát - vált ismertté kedden Londonban.

MTI

Az értesülés néhány órával a brit fővárosba összehívott, Líbiával foglalkozó nemzetközi konferencia kezdete előtt szivárgott ki. Az értekezleten résztvevők kísérletet tesznek arra, hogy tervet dolgozzanak ki a Líbiában kialakult helyzet politikai rendezésére. Diplomáciai források információi szerint a fórumon megvitatandó egyik legfőbb kérdés az, hogy mi legyen Kadhafinak és családjának a sorsa.
   
Bár London és Párizs ragaszkodik ahhoz, hogy Kadhafit állítsák bíróság elé, nem zárják ki, hogy esetleg kompromisszumot kössenek. Ennek értelmében a líbiai vezető mentesülne a bírósági eljárás alól, ha lemondana a hatalomról, és önkéntes száműzetésbe vonulna.
   
A nyugati hatalmak álláspontjának változása a Kadhafi elleni nemzetközi bírósági eljárás kérdésében azzal magyarázható, hogy az ellenzéki erőknek az elmúlt napokban nem sikerült bevenni a líbiai Szirt városát, és heves ellenállásba ütköztek a rendszert támogató fegyveres erők részéről.
   
Szakértők szerint a líbiai konfliktus elhúzódik, és azzal fenyeget, hogy destabilizálja a helyzetet egész Észak-Afrikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!