Külföld

2011.02.08. 13:07

Mubarak alkotmánymódosító reformbizottságot alakított Egyiptomban

A tüntetők által leváltani kívánt egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak reformbizottságot alakított, amely megvitatja, milyen alkotmánymódosítások szükségesek az elnökké választás feltételeinek lazításához, illetve az államfői mandátumok számának korlátozásához - jelentette be Omar Szuleimán nemrég kinevezett alelnök az állami televízióban kedden.

MTI

Szuleimán elmondta, hogy Mubarak még egy bizottság felállítását rendelte el, amely a javasolt reformok végrehajtását fogja felügyelni. A két bizottság létrejötte után azonnal megkezdi a munkát, de azt nem tudni, kik lesznek a tagjai, s hogyan választják ki őket.
   
A két hete tartó demonstrációk kezdete óta a reformbizottságok magalakítása volt a régóta uralkodó tekintélyelvű vezető első konkrét lépése a reformok irányában. A kormány engedményei mindeddig nem elégítették ki a tüntetők követeléseit, akik azt akarják, hogy Mubarak azonnal távozzon a hatalomból.
   
Szuleimán azt is kifejtette, hogy már konkrét tervek és időrend is van a hatalom békés átadására, illetve hogy a kormány nem indít eljárást a Mubarak távozását követelő tüntetők ellen. "Az egyiptomi fiatalok megérdemlik a nemzet megbecsülését. Nem szabad őket őrizetbe venni, bántalmazni, vagy megtagadni tőlük a szólás szabadságát"- idézte Mubarakot az alelnök. A hívei és az ellenzékiek közti összecsapások ügyében ugyanakkor vizsgálatot rendelt el az államfő.
   
Szuleimán már többször tárgyalóasztalhoz ült az ellenzék - köztük Mubarak esküdt ellensége, a Muzulmán Testvériség -képviselőivel is, s mint elmondta, "az elnök üdvözölte a nemzeti konszenzust, és megerősítette, hogy jó utat választottunk a válságból való kilábalásra".
   
A tüntetések központjának számító kairói Tahrír téren jelenleg is több ezren táboroznak, remélve, hogy feltűnik Váel Gonim, a Google internetes óriáscég közel-keleti és észak-afrikai marketingigazgatója, akit 12 nap fogság után hétfőn engedtek szabadon a hatóságok. Gonim egyfajta szerveződési pontjává vált a demonstrációknak: a Facebookon 90 ezren csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amely őt nevezné ki a tüntetés szóvivőjének.
   
Mindeközben Mubarak kedden az elnöki palotában találkozott az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Abdalláh bin Zájid an-Nahajánnal, aki átadta neki fivérének, az emírségek elnökének a levelét - jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség. A zavargások január 25-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy Mubarak egy külföldi méltósággal találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!