Külföld

2011.01.26. 09:21

WikiLeaks - Assange újabb sajtótermékeket akar bevonni a terjesztésbe

A titkosított amerikai diplomáciai táviratokat kiszivárogtató WikiLeaks alapítója közölte: újabb sajtótermékeket akar bevonni a megszerzett dokumentumok terjesztésébe.

MTI

Julian Assange az AP amerikai hírügynökségnek kedden adott nyilatkozatában közölte: az új médiapartnerek segítségével gyorsabbá válhat az irdatlan mennyiségű adathalmaz nyilvánosságra hozatala.
   
A WikiLeaks eddig mintegy 20 lapban tárta fel a táviratok tartalmát, most ezt a számot az elkövetkező három hónapban háromszorosára tervezi növelni.
   
Eddig olyan világlapok vettek részt a táviratok közlésében, mint például a brit The Times és a The Guardian, a spanyol El País, a francia Le Monde vagy a német Der Spiegel. Assange elégedetlen a terjesztés ütemével. Portáljának honlapján eddig 2655 távirat látott napvilágot, ami alig egy százaléka a birtokába jutott 251 ezer 287 amerikai külügyminisztériumi iratnak.
   
Assange tervei szerint a világlapok mellett helyi jelentőségű médiapartnereket is igyekszik bevonni a közlésbe. Mint az interjúban mondta, ügyének megnyerte már egyebek között a holland NRC Handelsblad című lapot és az RTL televíziót, a norvég Aftenposten és a svéd Dagens Nyheter újságokat. Assange arra kérte ezeket a médiaeszközöket, hogy a világlapokhoz hasonlóan főként azoknak a személyeknek a nevét és azokat a titkos táviratokat hozzák nyilvánosságra, akik és amelyek emberek életét veszélyeztethetik.
   
A WikiLeaks alapítójának a tevékenysége alaposan felbőszítette Washingtont. Az amerikai kormányzat felelőtlenséggel vádolja Assange-t a titkos táviratok tartalmának közlésével, és Washington szerint a 39 éves ausztrál állampolgár az, aki sok ember életét veszélybe sodorta.
   
Assange jelenleg házi őrizetben van egyik támogatójának kelet-angliai házában. A brit hatóságok svéd kezdeményezésre kiadott nemzetközi körözés alapján vették őrizetbe szexuális zaklatás és nemi erőszak gyanújával. Az illetékes londoni bíróság február elején dönt Assange Svédországnak történő kiadatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!