Külföld

2011.01.17. 08:04

Új kormány alakul Tunéziában

Tunéziában hétfőn bejelentik az új kormány megalakulását - közölte az állami televízióban Mohamed Gannusi miniszterelnök.

MTI

"Holnap bejelentjük az új kormányt, amely új fejezetet nyit Tunézia történetében" - mondta rövid nyilatkozatában a kormányfő, miután egyeztetett a parlamenti pártok vezetőivel.
   
Az ellenzéki pártok megerősítették, hogy várhatóan hétfőn nyilvánosságra hozzák az új kormánylistát. Közlésük szerint csak az ellenzéki pártok képviselői és független személyiségek kerülnek be a választásokig működő új kormányba.
   
A legjelentősebb tunéziai ellenzéki párt, a Haladó Demokratikus Párt (PDP) főtitkára közölte: a leendő választásokat egy független bizottság és nemzetközi megfigyelő csoport fogja felügyelni annak érdekében, hogy a voksolás szabad és átlátható legyen. Maja Zsribi egyben bejelentette, hogy a megalakuló kormányban résztvevő, eddig ellenzéki három párt közkegyelmet kér a politikai foglyok számára. 
   
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap este jelezte: Washingtont megnyugtatják Gannusi ígéretei, amelyek arra mutatnak, hogy az új tunéziai kormány a civil társadalom felé nyit, és valóban a népképviseleten fog alapulni.
   
Az amerikai diplomácia vezetője az este telefonon Kamel Morzsane tunéziai külügyminiszternek ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok segítségére lesz Tunéziának a rá váró politikai kihívások leküzdésében. Clinton emellett arra kérte az észak-afrikai ország ideiglenes vezetését, hogy minél előbb állítsa helyre a közrendet, majd kezdeményezzen széleskörű politikai és gazdasági reformokat.
   
Zin el-Abidin ben Ali tunéziai államfő tömegtüntetések hatására pénteken elmenekült Tunéziából, majd szombaton hivatalosan is megfosztották hatalmától. A tunéziai törvények értelmében 60 napon belül kell megtartani az új választásokat.

 

OLDALTÖRÉS: A tunéziai hatóságok kíméletlenül fellépnek a zavarkeltők ellen a kormányfő szerint

 

 

 


A tunéziai hatóságok kíméletlenül fellépnek a zavarkeltők ellen a kormányfő szerint


Mohamed Gannusi tunéziai kormányfő vasárnap este kijelentette, hogy az észak-afrikai ország hatóságai kíméletlenül fellépnek azok ellen, akik továbbra is a káoszt szítják.
A politikus az állami televíziónak adott telefonos interjújában leszögezte: az átmeneti kormány nem tűr el semmilyen olyan cselekményt, amely az ország biztonságát veszélyezteti.
   
Gannusi szerint a rendfenntartó erők, a hadsereg, a rendőrség és a nemzeti gárda tagjai heroikus munkát végeznek annak érdekében, hogy szavatolják az állampolgárok biztonságát.
  
Közölte: nagy számban számoltak fel olyan bűnbandákat, amelyek célja az volt, hogy továbbra is kaotikus állapotok uralkodjanak Tunéziában.
   
Egy biztonsági forrás közlése szerint a hadsereg megrohamozta a karthágói elnöki palotát, amelyben a pénteken az országból elmenekült államfő, Zin el-Abidin ben Ali elnöki testőrségének több tagja sáncolta el magát. A Tunisz előkelő elővárosának számító Karthágó egyik lakosa arról számolt be, hogy tűzpárbaj hallatszott, majd a katonák az elnöki palota köré kiterjedt biztonsági övezetet vontak.

Ezek is érdekelhetik