Külföld

2011.01.08. 15:59

Összecsapások Dél-Szudánban egy nappal a függetlenségi népszavazás előtt

Hat lázadó esett el a dél-szudáni hadsereg és a lázadó milíciák összecsapásaiban pénteken és szombaton - közölte a volt szakadár lázadókból létrehozott hadsereg egy nappal a déli országrész függetlenné válásáról tartandó népszavazás kezdete előtt.

MTI

A Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) - a déli fegyveres erők - egyik szóvivője azt mondta, katonáik pénteken Unity államban rajtaütöttek a Galvak Gaj vezette milícia fegyveresein, Gaj emberei pedig szombaton ellentámadást hajtottak végre.
   
Az összecsapások jól mutatják, milyen mély ellentétek szabdalják Afrika területileg legnagyobb országának alulfejlett, etnikai gyilkosságoktól sújtott déli részét. Gaj az áprilisi választások után lázadt fel, csalással gyanúsítva a déli kormányt.
   
Az SPLA szóvivője azt állította, hogy a támadók északról érkeztek, hogy megzavarják a népszavazást. "Kétségtelenül Kartúmból jöttek" - mondta.
   
A déli vezetők rendszeresen azzal vádolják a többségében muzulmán lakosságú Észak-Szudán vezetését, hogy a lázadó milíciákat támogatva meg akarják hiúsítani az olajban gazdag déli országrész függetlenségének kikiáltásáról kiírt referendumot. Az északi vezetők cáfolják ezt.
   
A folytatódó összecsapások ellenére a tisztségviselők többsége azt jósolja, hogy a vasárnap kezdődő, egy héten át tartó referendum békésen zajlik majd le a zömmel keresztény, illetve animista vallású feketék lakta déli országrészben. Megfigyelők egyértelműen az igen szavazatok többségére számítanak, így 1993 után (abban az évben vált ki Eritrea Etiópiából) újabb független állam jöhet létre a fekete földrészen.
   
Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök kedden ellátogatott a déli országrészbe, és megígért minden segítséget az olajban gazdag területnek akkor is, ha a különválás mellett dönt. Elemzők szerint az elnök azért beszélt ilyen békülékenyen, mert az északi országrész nem lehet meg a déli olaj nélkül. A függőség azonban kölcsönös: a délen kitermelt "fekete arany" is csak az északon keresztülmenő vezetékeken juthat el a világpiacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!