Külföld

2011.01.18. 18:55

Már a harmadik egyiptomi gyújtotta fel magát két napon belül (frissítve)

A kórházban belehalt sérüléseibe az a férfi, aki felgyújtotta magát kedden Alexandriában - közölték egészségügyi források. Hétfő óta ő volt a harmadik, aki felgyújtotta magát Egyiptomban, és néhány hét leforgása alatt a tizedik az arab országokban.

MTI

Biztonsági források szerint a 25 éves, munkanélküli, depresszióban szenvedő Ahmed Hasem Asz-Szajjed harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Szajjed saját házának tetején borította magát lángokba.
   
Kedden egy másik férfi, Mohammad Farúk is felgyújtotta magát: a negyvenes éveiben járó ügyvéd a kairói miniszterelnöki hivatal előtt ismételte meg annak a fiatal tunéziainak a tettét, aki belpolitikai földindulást indított el országában. Farúk valószínűleg azért gyújtotta fel magát, mert a biztonsági erők képtelenek voltak megtalálni rég eltűnt lányát. Az ügyvédet könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.
   
Egy 65 éves nyugdíjas könyvelő, Szajed Ali Szajed is hasonló akcióval próbálkozott a parlament környékén, őt az őrök tartották vissza.
   
Hétfőn hasonló eset történt: az egyiptomi parlament alsóházának épülete előtt egy férfi benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát. Abdu Abdel-Moneim Hamada nyakán, arcán és lábain szenvedett égési sérüléseket.
   
A 80 millió lakosú Egyiptomban becslések szerint az emberek csaknem fele él az ENSZ által meghatározott napi 2 dolláros szegénységi küszöb alatt. Sokak szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnök gazdasági reformjainak csak bizalmasai látják hasznát.
   
Az utóbbi napokban öt ember borította lángba magát Algériában, egy pedig Mauritániában, így - a három egyiptomi és a tunéziai esetet figyelembe véve - 2010. december 17-e óta összesen tízen választották a tiltakozásnak ezt a módját az arab országokban.
   
A sort a 26 éves tunéziai mozgóárus, Mohammed Buazizi kezdte. Az ő tette jelezte a Tunéziát 23 éve kemény kézzel irányító Zin el-Abidin ben Ali elnök távozásához vezető felkelés kezdetét.
   
Sok arab országot ben Alihoz hasonló, idős, tekintélyelvű vezetők irányítanak. Ők azonban a gazdasági és társadalmi nehézségek, valamint a politikai nyitás hiánya miatt egyre nagyobb nyomással szembesülnek. Az emberek meglehetősen korlátozott módon fejezhetik csak ki elégedetlenségüket: az önpusztító akciók a tiltakozás jelei egy olyan térségben, ahol a másként gondolkodók nem sok megértéssel szembesülnek.
   
Az önfelgyújtás mint módszer meglehetősen szokatlan az arab világban, inkább Indiában és a Távol-Keleten folyamodnak ehhez a tüntetők. Ugyanakkor vidéki egyiptomi nők körében előfordul, hogy így tiltakoznak egy erőszakos férj vagy a durva szülők ellen. Az iszlám tiltja az öngyilkosságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!