Külföld

2011.01.12. 09:53

Lengyel légikatasztrófa - Oroszország átadta a szerencsétlenségről készült jelentést

Kilenc hónappal Lech Kaczynski néhai lengyel elnök repülőgépének oroszországi szerencsétlensége után Oroszország szerdán átadta a vizsgálóbizottság végleges jelentését Lengyelországnak - közölte az úgynevezett Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK).

MTI

A bizottság közép-európai idő szerint tíz órakor kezdődött moszkvai sajtóértekezletén ismerteti jelentésének megállapításait.
   
Közvetlenül a Kaczynskit és 95 főnyi kíséretét szállító repülőgép szmolenszki lezuhanása után orosz szakértők a pilótákat tették felelőssé, amiért a Tu-154-es típusú különgépet többszöri figyelmeztetés ellenére sűrű ködben próbálták meg letenni a nyugat-oroszországi város repülőterén.
   
A 2010. április 10-i szerencsétlenséget senki sem élte túl. A számos magas rangú tisztségviselőből álló lengyel küldöttség Katinyba (Katyn) utazott volna egy évfordulós megemlékezésre, amelyet a Sztálin utasítására lemészárolt több mint húszezer lengyel katonatiszt, határőr, rendőr és civil emlékére rendeztek volna.
   
Lengyelország élesen bírálta a balesettel kapcsolatos orosz vizsgálatot. Donald Tusk miniszterelnök a vizsgálat tavaly októberben nyilvánosságra hozott előzetes eredményeit december közepén elfogadhatatlannak és hibáktól hemzsegőnek nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!