Külföld

2010.11.10. 06:21

Vád: elsikkasztották a holokauszt-áldozatok kárpótlását

A holokauszt-áldozatok kárpótlásának elsikkasztásával gyanúsított 17 ember ellen emeltek vádat kedden New Yorkban - jelentették be hivatalosan.

MTI


  Kárpótlási alapok összesen 42,5 millió dollárt fizettek ki 5500 olyan kérelmezőnek, aki erre nem volt jogosult.
   
A gyanú szerint a 17 ember a holokauszt idején elveszett zsidó javak Németországtól való visszakövetelésére 1951-ben alapított konferenciát, közismert nevén a Claims Conference-t károsította meg - közölte a New York-i szövetségi ügyészség. A nonprofit szervezet két pénzalapja szenvedett kárt, az egyik egyszeri, 3600 dolláros kárpótlást ad holokauszt-áldozatoknak, a másik 411 dolláros havi járadékot.
   
A 17 gyanúsított többsége orosz származású, és köztük van a Claims Conference hat alkalmazottja is.
   
A kárpótlási szervezet közölte, hogy amikor tavaly decemberben felfedezték a csalást, a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordultak. A sikkasztók 2000 óta folytatták tevékenységüket. New Yorkban élő orosz zsidókat vettek rá arra, hogy nyújtsanak be kérelmet a kárpótlási alapokhoz. A hamis kérelmek elkészítésében és benyújtásában segítettek nekik. Ennek fejében részt kértek tőlük a kárpótlási összegből. Több kiszemelt emberrel még azt is elhitették, hogy jogosult a kárpótlásra. A 17 gyanúsított közül 12-t kedden tartóztattak le, ötöt korábban. Többségükre 20 évi börtönbüntetés vár, ha bűnösnek találják.

 

Ezek is érdekelhetik