Külföld

2010.11.16. 10:17

Pokoli torony: őrizetbe vették a felhőkarcoló-tűz vélt felelőseit

Tűz ütött ki hétfőn egy felhőkarcolóban Sanghaj központjának egyik sűrűn lakott városnegyedében. A több mint 50 ember halálát okozó tragádia kapcsán négy embert vettek őrizetbe.

MTI

 

Négy embert őrizetbe vettek a sanghaji tűz miatt


Sanghajban a rendőrség őrizetbe vett négy embert, akiket a hétfői - legkevesebb 53 emberéletet követelő - tűzeset felelőseinek tartanak - jelentette a kínai média kedden.

Az előzetes vizsgálatok szerint a felújítás alatt álló és beállványozott 28 emeletes lakóépületben keletkezett tűzért engedély nélkül dolgozó hegesztők tehetők felelőssé. A közbiztonsági miniszter a helyszínen hangsúlyozta, hogy a felelősökre súlyos büntetés vár. A legfrissebb jelentések szerint több mint száz embert szállítottak kórházba, a sérültek száma 70 fölött van, közülük 17-en vannak kritikus állapotban.
   
A 86 méter magas, 156 lakásos épületben 440-en lakos volt nyilvántartva, az épületet 1998-ban adták át, s az elmúlt hetekben úgynevezett energia megtakarítást szolgáló felújítást, szigetelési munkálatokat végeztek rajta, a helyi kormányzat 5,7 millió dolláros beruházása keretében. Az állványzat a Kínában gyakorta használatos bambuszrudakból állt, s gyúlékony nejlonhálóval volt borítva. A tűz keletkezésének idején erős szél volt.
   

A lángok az ebédszünet utáni munkakezdést követően, délután két óra körül kezdtek el rendkívül gyorsan terjedni. A helyi illetékesek tájékoztatása szerint a riasztástól számított egy percen belül 122 tűzoltóautót és 1300 tűzoltót küldtek a helyszínre. Szakértők az eset kapcsán ugyanakkor megjegyzik, hogy a tűzoltókat felszereltségük nem teszi alkalmassá a földfelszín felett 53 méter feletti hatékony mentésre.
   
Helyi sajtójelentések szerint az épületben lakók többsége tanár, nyugdíjas pedagógus. A hozzátartozók sokukat még keresik, miután nem sikerült kapcsolatba lépniük velük, s a kórházban sem találják őket. A tűzoltók továbbra is kutatnak az áldozatok után; számuk a Hszinhua hírügynökség szerint várhatóan nőni fog.
   
Meng Csien-csu (Meng Jianzhu), a közbiztonsági tárca minisztere kedden Sanghajban kifejezte részvétét a hozzátartozóknak, a sérülteket - társaságában a város párttitkárával - felkereste a kórházban és részt vett az áldozatok búcsúztatásán. Meng ígéretet tett a családtagokról való gondoskodásra és a temetkezés költségeinek megtérítésére.

 

Negyvenkilencre emelkedett a sanghaji tűzvész áldozatainak a száma

Negyvenkilencre emelkedett a sanghaji felhőkarcolóban történt tűzvész áldozatainak a száma - közölte kedden a Hszinhua hírügynökség.
Korábbi jelentések 42 halálos áldozatról szóltak.
   
Hétfőn tűz ütött ki egy felhőkarcolóban Sanghaj központjának egyik sűrűn lakott városnegyedében. A 28 emeletes lakóépületen felújítási munkálatokat végeztek, amikor kora délután a lángok fellobbantak - egyelőre ismeretlen okokból. Szemtanúk szerint először az állványzat kapott lángra, és a tűz ezután gyorsan átterjedt az épületre. 
   

A tűzoltók mintegy nyolcvan járművel érkeztek a lángoló épülethez, és több mint négyórás küzdelemmel sikerült megfékezniük a lángokat.
   
A 156 lakásos épületből több mint száz embert szállítottak a közeli kórházakba.

OLDALTÖRÉS: Legalább 42-en meghaltak a tűzben

 

 

 

Legalább 42-en meghaltak a tűzben


Tűz ütött ki hétfőn egy felhőkarcolóban Sanghaj központjának egyik sűrűn lakott városnegyedében; legalább 42 ember meghalt, több mint 100-an kórházi ellátásra szorulnak, az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog - jelentette a kínai média.

A 28 emeletes lakóépületen felújítási munkálatokat végeztek, amikor kora délután a lángok fellobbantak - egyelőre ismeretlen okokból. Szemtanúk szerint először az állványzat kapott lángra, és a tűz ezután gyorsan átterjedt az épületre. 

A felhőkarcoló felett gomolygó sűrű fekete füst miatt nehézségekbe ütközött a helyszínre küldött helikopterekkel kimenteni a tetőre menekült embereket. A tűzoltók mintegy nyolcvan járművel érkeztek a lángoló épülethez, és több mint négyórás küzdelemmel lényegében sikerült megfékezniük a lángokat - közölte a városvezetés.

Ezek is érdekelhetik