Külföld

2010.11.15. 14:38

Lemondtak az olasz kormány Fini-párti tagjai

Lemondtak megbízatásukról hétfőn az olasz kormány Fini-párti tagjai.

MTI

Először Adolfo Urso ipariminiszter-helyettes jelezte távozási szándékát, őt követte Andrea Ronchi, az európai uniós ügyek minisztere, majd két államtitkár, Antonio Buonfiglio és Roberto Menia is benyújtotta lemondását. Szintén lemondott egy ötödik kormánytag is, az infrastrukturális minisztérium államtitkára, aki a Finivel szövetséges MPA szicíliai párt tagja.
   
Gianfranco Fini alsóházi elnök, az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi egykori szövetségese pénteken helyezte kilátásba, hogy mind a négy híve kilép a kormányból, ha Berlusconi hétfőig nem mond le.
   
A kilépések nem teszik működésképtelenné a Berlusconi-kabinetet, de tovább súlyosbítják a kormányválságot, ami az elkövetkező hónapokban előre hozott parlamenti választásokhoz is vezethet. A kormányfő szombat este levélben tájékoztatta a szenátus és a képviselőház elnökeit arról, hogy bizalmi szavazást kér kormánya ellen. A voksolást azonban csak azután ejtené meg, hogy a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést.
   
A Berlusconi-kormány sorsa azóta bizonytalan, hogy a miniszterelnök július végén szakított Finivel, és eltávolította őt a Szabadság Népe Pártból (PDL), amelyet együtt alapítottak. Fini 36 képviselővel együtt megvonta a kormánykoalíciótól a támogatást a törvényhozásban, és ezzel véget vetett a PDL addigi kényelmes parlamenti többségének. A házelnök októberben megalakította saját mozgalmát Jövőt és Szabadságot Olaszországnak (FLI) néven. Szeptember végén a parlament alsóházában már volt egy bizalmi szavazás, amelyet Berlusconi megnyert a Finitől elforduló képviselőknek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik