Külföld

2010.11.29. 19:17

Felderítették a tizenkétszeres dél-oroszországi gyilkosság tetteseit

A nyomozás felderítette a dél-oroszországi Kuscsevszkaja településen november elején elkövetett tizenkétszeres gyilkosság összes tettesét: közülük nyolc őrizetben van, további kettő ellen nemzetközi körözést adtak ki - jelentette be hétfőn Szergej Markin, az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője.

MTI

Markin az orosz parlament felsőházának zárt ülésén számolt be a nyomozás menetéről, s elmondta: a településen korábban történt öt további gyilkosság tetteseit is leleplezték, így felderítették a volt járási elöljáró életét kioltó gyilkosság tetteseit is.
   
A nyolc felnőtt és négy gyerek meggyilkolásának indítéka Markin elmondása szerint a vérbosszú volt a bandavezér, Szergej Capok fivérének meggyilkolása miatt.
   
A sajtó beszámolói szerint kiderült: a Capok-fivérek szervezte banda nőket erőszakolt meg, rabolt, gyilkolt és főleg védelmi pénzeket szedett a településen és annak határain túl hosszú évek óta. A rettegő emberek nemigen mertek feljelentést tenni, de ha mégis megtették, a rendőrség nem nyomozott és az ügyet lezárták a helyi, vagy a járási ügyészek, akik mind Capokék "zsebében voltak".
   
A banda tagjai közül nem egy rendőriskolába került, noha mindenki tudta, hogy kicsodák.
   
A kiterjedt nyomozás egészen a megyei szintig súlyos törvénysértéseket tárt fel egyebek között a közbeszerzések területén.
   
Kiderült az is, hogy Szergej Capok bandavezér anyjának a cége sorozatos jogsértésekkel az idén nagyrészt a szövetségi költségvetésből 15 millió rubeles támogatást kapott.
   
Szergej Capok egyébként egyetemet végzett és megvédte a mai orosz falusi emberek értékrendszeréről szóló doktori disszertációját. 
   
A magas rangú ügyészségi tisztviselők helyszíni fogadóóráira az egész Krasznodari területről jöttek emberek, s arról számoltak be, hogy az ő falujukban hasonló a helyzet.
   
A helybeliek továbbra is félnek beszélni, a gyanúsítottakat pedig  távoli fogházakba vitték, nehogy lefizethessenek valakiket, és nehogy megöljék őket a fogházban, vallomásukat megelőzendő. 
   
A Komszomolszkaja Pravda című lap kérdésére, hogy hány Kuscsevszkaja lehet még az országban, Vlagyimir Ovcsinszkij, az alkotmánybíróság elnökének tanácsadója azt mondta: "Rengeteg. A hatalmas bűnszövetkezetek az egész országot behálózzák; olyanok, mint a rákos áttételek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!