Külföld

2010.11.24. 15:10

Elítélte a Vatikán Kínát egy püspök felszentelése miatt

Elítélte szerdán a Vatikán Kínát amiatt, hogy pápai engedély nélkül szentelt fel egy püspököt. XVI. Benedek "mély sajnálattal" értesült Kuo Csin-caj (Guo Jincai) püspökké szenteléséről, mert ezzel "súlyosan megsértették az egyházjogot, és akadályt gördítettek a pápaság számára kiemelkedő fontosságú megbékélési törekvések elé" - közölte a vatikáni sajtóhivatal.

MTI

A Szentszék azt is kifogásolta, hogy a kínai hatóságok nyomást gyakoroltak több, a Vatikán jóváhagyásával felszentelt kínai püspökre, akiket mozgásszabadságuk korlátozásával arra kényszerítettek, hogy vegyenek részt a ceremónián. A közleményben a Vatikán arra figyelmeztetett, hogy a felszentelt püspököt akár az egyházból való kiközösítéssel is sújthatják.
   
Kuo atyát szombaton szentelték püspökké az észak-kínai Csengtö (Chengde) városban.
   
Kínában a katolikus hívők csak az állam által engedélyezett templomokba járhatnak, a közösségek nem ápolhatnak kapcsolatot a Vatikánnal. Ennek ellenére több millióan tagjai a Rómához hű, földalatti gyülekezeteknek.
   
A Vatikán az utóbbi években próbálja normalizálja viszonyát Pekinggel, és már a diplomáciai kapcsolatok felvételének lehetősége is szóba került.

Ezek is érdekelhetik