Külföld

2010.10.18. 13:22

Halálos összecsapás Afganisztánban

Tucatnyi halottja van Afganisztán déli és északi részén a felkelők és a szövetséges erők összecsapásainak - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

MTI

A tálib erők fellegvárában, Hilmend tartományban a lázadók hajnalban egy közúti ellenőrzőpontot támadtak meg. Egy őrző-védő cég nyolc biztonsági őre meghalt, két másik megsebesült a Nahri Szarrádzs körzetben kirobbant összecsapásban. Egy tálib fegyveres is életét vesztette - mondta Daúd Ahmadi tartományi szóvivő.
   
A szomszédos Nimrúz tartományban a szövetségesek vasárnap egy légicsapásban megöltek négy feltételezett tálib fegyverest, aki épp egy pokolgépet készült telepíteni. A halottak között van egy tálib parancsnok is.
   
Egy másik helyszínen, az északi Baglán tartományban a NATO-erők vasárnap tíz lázadót öltek meg egy légitámadásban. A művelet egy helyi vezető ellen irányult, aki pokolgépekkel, készpénzzel és fegyverekkel látta el a tálib vezetést a térségben.
   
Afganisztánban az elmúlt hónapokban megugrott az erőszakos cselekmények száma, miközben a NATO és az afgán kormányerők igyekeznek kiseperni a felkelőket a tálibok hátországából, Kandahárból. A város határán ellenőrzőpontokat állítottak fel, hogy megakadályozzák a felkelőket a terrormerényletek végrehajtásában.
   
A térségben lévő 150 ezer NATO-katona és a 220 ezer fős afgán biztonsági erő a mintegy 30 ezres tálib felkelőhadat igyekszik térdre kényszeríteni. A Kandahár város feletti ellenőrzés tartós megszerzése fordulópontot jelenthet az afganisztáni háborúban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!