Külföld

2010.09.22. 10:36

Újra napirenden a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház gondolata

Önállósulna a szabadkai Népszínház Magyar Társulata és Vajdasági Magyar Nemzeti Színház néven működne tovább; a már korábban is felvetett gondolatot a társulat mellett a vajdasági magyarok részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács is támogatja.

MTI

A szabadkai társulat először 2003-ban kereste meg azokat, akik meghatározói voltak a vajdasági magyar kulturális életnek, de az önállósulásról akkor mégsem született döntés. Most a nemzeti tanácsokról szóló törvény is lehetőséget ad arra, hogy önállósodjon a szabadkai Népszínház Magyar Társulata – mondta Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) művelődési tanácsosa a Magyar Szó című délvidéki lapnak.
    
A szabadkai Népszínház alapítói jogának 51 százaléka Vajdaság tartományé, ezt tükrözi az önálló társulat tervezett neve, a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház. Lovas Ildikó a lapnak elmondta, hogy az MNT kulturális bizottsága hamarosan összeül és napirendre veszi a társulat ügyét.
   
Az MNT a szabadkai Népszínház Magyar Társulatát már korábban kiemelt jelentőségű intézményként határozta meg.
  
Szabadkán 1945-ben alakult meg a Magyar Népszínház a Horvát Népszínház mellett, önálló intézményként. Az észak-vajdasági városban 1951-ben a horvát és a magyar társulat összevonásával jött létre a Népszínház.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!