Külföld

2010.09.14. 13:21

Hamis szavazócédulát ezrei Afganisztánban

Sok ezer hamis szavazócédulát foglaltak le Afganisztánban - jelentették a választásokat lebonyolító hivatalnokok kedden. A megfigyelő szervezetek felszólították a kormányt további leleplező akciók indítására a csalások elkerülésének érdekében.

MTI

 Egy ENSZ támogatta és egy másik független, a választások tisztaságát biztosító szervezet is országszerte talált hamis szavazócédulákat. A cédulák ahhoz kellenek, hogy a választásra jogosult állampolgárok megkapják a szavazólapjukat. Bár egyik szervezet sem közölt pontos számokat, egyes médiajelentésekben hárommillió hamis céduláról is beszélnek, ami a szavazásra jogosult mintegy 17,5 millió afgán állampolgár egy hatodát tenné ki. Egyelőre nem tudni, ki állhat a csalás mögött.
   
A FEFA (Free and Fair Election Foundation of Afghanistan) független megfigyelő szervezet egy képviselője elmondta: az előző három választáson is előfordult, hogy hamis szavazócédulákat használtak, de ebben az évben sokkal kiterjedtebbek a csalások. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ha a kormány megteszi a kellő megelőző lépéseket, teljesen ki lehet küszöbölni a problémát.
   
A tavalyi elnökválasztáson a jelenlegei elnököt, Hamid Karzait támogató szavazatok egyharmadáról derült ki, hogy meghamisították őket.
  
 Egy harmadik szervezet, a Független Választási Bizottság (IEC) vezetője arról biztosította a sajtót, hogy a hamis cédulákat nem fogják tudni használni, mivel az eredetieket speciális jelekkel látták el, így könnyen megkülönböztethetők. A csalások elkerülése végett a szavazók ujját tintával fogják megjelölni, nehogy máshol újra az urnákhoz járulhassanak.
  
 A szombati választásokat, amelyen 2447 képviselő jelölt verseng a 249 parlamenti székért, a stabilitás egyik próbájának tartják Afganisztánban, ahol a tálib kormány bukása óta nem volt annyi erőszakos cselekmény, mint idén. A választás tisztaságát felügyelő szervezetekhez már eddig is több mint ezer bejelentés érkezett, amelyek a jelöltek és támogatóik megfenyegetésétől kezdve lejárató kampányokon át a kormányzati források jogtalan felhasználásáig nagyon sok mindenre kiterjedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!