Külföld

2010.08.10. 07:47

Hőség és szmog: 700 halott naponta Moszkvában!

Moszkva - Kedden reggel Moszkva változatlan hőségbe és szmogba burkolózott, de nagyon halványan már meg lehetett különböztetni, hogy hol van árnyék és hová süt a nap, s a repülőterek rendeltetésszerűen működtek.

MTI

A Kommerszant című lap kedden elemzőket idézve azt írta, hogy az országnak a tüzek július elejétől számítva legalább 15 milliárd dollárnyi kárt, illetve kiesést okoztak. Ez azt jelenti, hogy a GDP növekedése 1 százalékkal kevesebb lesz a tervezettnél. A lap azonban hozzátette, hogy a 15 milliárd dollár csak a közvetlen, aktuális károkat tartalmazza: például hogy a mikroelektronikai üzemek közül sokban teljesen le kellett állítani a termelést a levegő szennyezettsége miatt. A hosszabb távú, például környezeti károk felbecsülésével eddig még nem foglalkoztak, s a közvetlen károkra vonatkozó hivatalos becslésre is legalább év végéig kell majd várni.    
   
Hétfőn Moszkvában a levegő füstgáz-tartalma a megengedett érték 6,5-szöröse volt. A szél megfordulását - s ezzel a szmog ritkulását - továbbá az első, csekély mértékű lehűlést 30-35 fokra szerdára remélik, de a forróság a szakértők szerint augusztus 20 előtt nem csökken jelentősen. 
   
A  hivatalos közlés szerint kedden reggel az országban 554 erdő- és tőzegtűz égett Oroszországban, összesen 190 ezer hektáron, és a főváros körül jelentősen vissza tudták szorítani a korábban kiszárított mocsarak helyén dúló tőzegtüzeket.  
   
Az illetékes hatóságok bejelentették: noha az aszály és a forróság következtében jelentősen csökkent a víztározókban a szint, a lakosságot az egész országban nem fenyegeti vízhiány.
   
A Cseljabinszk melletti Ozerszk környékén, ahol az ország egyik legnagyobb nukleáris fűtőanyagot gyártó és raktározó üzeme van, a Roszatom főhatóság szerint nem fenyeget veszély, a tűz legalább 80 kilométerre van a gyártól.
   
Sikerült eloltani a tüzet a Zababahin akadémikusról elnevezett Összoroszországi Nukleáris Központ, a nukleáris fegyverekkel foglalkozó két világszínvonalú orosz intézmény egyike környékén. A Cseljabinszk közelében lévő Sznyezsinszk körül hat napja harcoltak a lángokkal, amelyeket hétfőn tudtak eloltani. 
   
Kedden, illetve szerdán hivatalosan is megerősítették, hogy a szmog és a forróság körülményei között Moszkvában a halálozási arány közel a duplájára, napi 350-360-ról 700-ra emelkedett, a mentőket 30 százalékkal gyakrabban hívják, orvosi rendelőbe 20 százalékkal gyakrabban fordulnak az emberek.  
   
Külföldről - Bulgáriából, Olaszországból, Franciaországból,  Törökországból, Ukrajnából, Azerbajdzsánból, Örményországból, Fehéroroszországból, Lengyelországból és Kazahsztánból 400 ember, 50 gép, 5-5 repülőgép és helikopter segíti az oltási munkálatokat Oroszországban, és amerikai szakértők érkeztek, hogy segédkezzenek a károsultak megsegítésében.
   
Számos nagykövetségen szünetel, vagy lelassult a vízumok kiadása, mivel az illető országok hazahívták a követségi munkatársak és diplomaták egy részét, de például az amerikai nagykövetségen kedden újra megkezdték a vízuminterjúkat.

Ezek is érdekelhetik