Külföld

2010.07.29. 05:06

Negyed tonna kokaint rejtegetett a varázsló

Csaknem negyed tonna, összesen 240 kilogramm kokaint találtak a bolíviai rendőrök az ajmara indiánok egyik szellemi vezetőjénél, aki Evo Morales elnök számára is rituális szertartásokat tartott Tiahuanaco városában - jelentették be a La Paz-i hatóságok szerdán.

MTI

Valentín Mejillones "amauta" (ami ajmara nyelven bölcset jelent), de ez nem akadályozta meg a rendőröket, hogy szerdára virradóra őrizetve vegyék és házkutatást tartsanak El Altóban - La Paz közelében - lévő házában. Félix Molina ezredes, a kábítószer-kereskedelem elleni különleges rendőri egység parancsnoka szerint kokainfinomítás, folyékony kábítószer feldolgozása közben érték tetten Mejillones varázslót, fiát és egy kolumbiai házaspárt.
   
Molina ezredes szerint a varázsló és fia tulajdonában van az a ház, ahol a mini kábítószerlabort üzemeltették, valószínűleg Peruból származó alapanyagokkal. Mejillnes állítása szerint nem tudott arról, hogy a házát néhány napja bérlő kolumbiaiak kábítószer-laboratóriumot rendeztek be az épületben.
   
Mejillones az ajmara kultúra elismert vallási vezetője. Az ugyancsak ajmara származású Evo Morales bolíviai elnök 2006-os beiktatásánál, az Akapana piramisnál az új államfő - még hivatalos La Paz-i beiktatását megelőzően - tőle vehette át az Andokban élő indiánok legfőbb főnökének kijáró vezéri botot.
   
Bolíviában az év eleje óta egyébként a különleges rendőri csoport 18 tonna kokaint és 900 tonna marihuánát foglalt le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!