Külföld

2010.06.18. 07:20

Esőzés: legkevesebb 46 halálos áldozat, 50-en eltűntek

A vasárnap kezdődött folyamatos és heves esőzéseknek eddig legkevesebb 46 halálos áldozatuk van Dél-Kínában, 50 embert eltűntként tartanak nyilván, milliókat ért kár - közölte a polgári ügyek minisztériuma legfrissebb összesítésében.

zaol.hu

Az eső, az árvizek és a földcsuszamlások okozta anyagi kár megközelíti a 400 millió dollárt. A víz alá került több mint 120 ezer hektár mezőgazdasági területből 14 ezer 500 hektáron veszett kárba a termés.
   
Az országrészben hat tartományi szintű régió több mint két és fél millió polgára érintett, mintegy 240 ezer embernek kellett ideiglenes lakóhelyet biztosítani. Az elmúlt öt napban több mint 33 ezer ház dőlt romba, vagy sérült meg.
   
A három legsúlyosabban érintett területen Fucsienben (Fujian), Kuanghsziban (Guangxi) és Szecsuanban a héten négyes fokozatra emelték a katasztrófavédelem készültségét és munkacsoportokat küldtek a helyszínre a mentés irányítására. A polgárügyi tárca körlevélben figyelmezteti a helyi kormányzatokat az újabb veszélyekre, a felkészülésre, a katasztrófa-elhárítás menetének megtervezésére.
   
A helyi hatóságoknak a károkról két órán belül jelentést kell tenniük, a komolyakról azonnal értesíteni kell a központi kormányt. A minisztérium utasítása szerint a közlekedési, pénzügyi szerveknek biztosítaniuk kell a mentők helyszínre érkezését, valamint a pénzügyi és egyéb segélyek 24 órán belüli célba juttatását. Megkezdődött az eddigi statisztikai információk, az áldozatok, az eltűntek és a károsult épületek számának ellenőrzése is.
   
Az országos meteorológiai központ előrejelzése szerint a térségben további esőzések várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!