Külföld

2010.05.03. 05:25

Az olajkatasztrófa miatt megtiltották a halászatot a Mexikói-öböl érintett területein

Megtiltották vasárnap a kereskedelmi halászatot és a sporthorgászatot a Mexikói-öbölben, az olajszennyeződés által veszélyeztetett térségben - közölte a tengerek és a légkör állapotát ellenőrző amerikai hatóság (NOAA).

MTI

A tilalom azonnal hatályú, és legalább tíz napig marad érvényben. A későbbiekben döntenek arról, hogy milyen intézkedésekre lesz még szükség. Az érintett terület négy szövetségi állam part menti térségére vonatkozik, jobbára a Mississippi torkolatától egészen a floridai Pensacola-öbölig.
   
A Mexikói-öböl különféle halfajok, tengeri rákok, osztrigák és garnélarákok gazdag tenyészterülete. A teljes egyesült államokbeli kereskedelmi halászat kitermelésének mintegy ötödét ez a térség adja.
   
A hatalmas kiterjedésű olajfolt első nyúlványai péntek este érték el Louisiana egy partszakaszát, és az erős északi szél a partok felé sodorja a víz felszínén úszó szennyeződést. Feltételezések szerint az olajszennyeződés hétfőn fogja elérni Mississippi és Alabama partvidékét, később pedig Floridát.
   
A Mexikói-öbölben az olajszivárgás azután kezdődött, hogy a múlt csütörtökön elsüllyedt a British Petroleum brit olajtársaság által működtetett olajplatform. Az amerikai kormány korábbi közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a Mexikói-öbölbe a mélytengeri kútból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!