Külföld

2010.04.30. 09:33

Visszakapja vagyont érő hegedűjét Kopacsinszkaja

Patricia Kopacsinszkaja visszakaphatja vagyont érő hegedűjét, amelyet a múlt hét végén koboztak el tőle a svájci vámosok.

MTI

A hangszert a világsztárnak kölcsönző osztrák nemzeti bank közölte, hogy a hegedű már Bécsben van és semmi akadálya, hogy visszaadják a moldovai származású, Svájcban élő, de osztrák állampolgársággal is rendelkező zenésznek.
   
Az 1741 körül Guarneri del Gesu által készített, 4,5 millió eurót (1,2 milliárd forintot) érő hegedűt szombaton kobozták el a világhírű művésztől a svájci vámosok. Kopacsinszkaja Rotterdamból érkezett a zürichi repülőtérre, ahol azért kobozták el a vámosok a hangszert, mert nem töltött ki róla vámnyilatkozatot.
   
A svájci lakosok minden külföldön beszerzett, 300 svájci frankot (55 ezer forint) meghaladó értékű cikket kötelesek felsorolni a vámnyilatkozatukban, mert ezek után vámot, illetve adót kell fizetni. A mulasztásért a hegedűvirtuózra akár 700 ezer frankos (130 millió forint) büntetést is kiszabhatnak.
   
A hangszer egyike annak a 36 értékes hegedűnek, amelyet az osztrák nemzeti bank tehetséges fiatal zenészeknek kölcsönöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!