Külföld

2010.01.26. 05:53

Könnygázzal oszlattak szét egy caracasi diáktüntetés

A rendőrség könnygázzal oszlatott szét egy több ezres caracasi diáktüntetést: a fiatalok az ellen tiltakoztak, hogy a venezuelai hatóságok elnémítottak egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt. Több más városban is voltak összetűzések, amelyben egy diák meghalt és kilenc rendőr is megsebesült.

zaol.hu

A Radio Caracas Televisiónt (RCTV) arra hivatkozva vették ki még vasárnap a kábeltévés szolgáltatók kínálatából, hogy egy új törvényt megszegve nem közvetítette az elnök beszédeit.

Az egyetemisták és diákok a tiltakozás jeleként fehérre festett kezekkel tüntettek a caracasi utcákon, s a médiahatóság székháza elé akartak vonulni, de a rendőrség útjukat állta. A tüntetők köveket dobáltak, erre a rohamrendőrök könnygázt vetettek be.

Az RCTV mellett tüntettek hétfőn a második legnagyobb venezuelai városban, Zuliában is. Az Andokban fekvő Meridában összetűzések voltak a kormányellenes és Chávez párti tüntetők között, s Tarek El Aissami belügyminiszter hétfőn arról számolt be, hogy egy 15 éves diák életét vesztette, amikor támadás érte a békés tüntetőket. A belügyi tárca szíriai származású vezetője tv-nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy csak Merida államban kilenc rendőr sebesült meg, s közülük kettőnek lőtt sebei vannak.

A  venezuelai főváros különböző negyedeiben már vasárnap több kisebb megmozdulás volt, a tiltakozókhoz az autóvezetők tülköléssel csatlakoztak. Az Egyesült Államok caracasi nagykövetsége aggasztónak nevezte közleményében a tévéadó betiltását.

Az RCTV 2007-ben kábelhálózati és műholdas műsorszórásra állt át, mert az állami hírközlési hatóság nem újította meg földi sugárzási engedélyét. Szombat éjfél után nem sokkal azonban megszűnt az adása.

Néhány órával korábban a szóban forgó hatóság igazgatója közölte: több, kábelhálózaton keresztül sugárzó tévétársaság megszegte azt a decemberben elfogadott új törvényt, amely szerint az államfő minden beszédét közvetíteni kell, emiatt e társaságok törvénysértő csatornái nem sugározhatnak tovább. Az igazgató megfenyegette a kábeltévés szolgáltatókat azzal, hogy nehéz helyzetben találják magukat, ha nem veszik ki kínálatukból e csatornákat. Mindazonáltal eddig még csak az RCTV sugárzása szűnt meg.

 

Forrás: MTI/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!