Külföld

2010.01.07. 21:07

Felgyújtottak egy protestáns templomot Malajziában

Ismeretlen tettesek felgyújtottak egy protestáns templomot csütörtökön éjjel Malajziában, ahol egyre hevesebbé válik a vita az Allah szó nem muzulmánok általi használatáról.

MTI/AP

Kuala Lumpur egyik külvárosában áll az a háromszintes épület, amelyben a templom működik. A lángok csak az első szinten pusztítottak, az istentiszteletek helyszínéül szolgáló két felső szint nem rongálódott meg. A gyújtogatásban senki nem sérült meg.
   
A malajziai legfelsőbb bíróság néhány napja törölte el azt a jogszabályt, amely megtiltja a nem muzulmánoknak az Allah szó használatát írott szövegekben. A kormány megfellebbezte a döntést, így a legfelsőbb bíróság felfüggesztette döntését az újabb tárgyalásig.
   
A malajziai katolikus egyház kérte, hogy engedélyezzék az Allah szó alkalmazását, ugyanis maláj nyelven csak ez az egy szó létezik az isten megnevezésére. A muszlimok viszont azzal érvelnek, hogy az Allah szó kizárólag az iszlám valláshoz tartozik, és használatával a keresztények összezavarják és megpróbálják megtéríteni a muzulmánokat.
   
A bíróság döntése dühös reagálások és fenyegetések áradatát indította el. Muzulmán csoportok tucatjai terveznek tiltakozó megmozdulásokat a pénteki ima utánra.
   
Sabtu Osman, Kuala Lumpur rendőrfőnöke szerint még korai lenne a tiltakozó hullámhoz kötni a templom elleni támadást, hiszen még folyik a nyomozás. Egyúttal felszólította a muzulmánokat, hogy ne vegyenek részt a meghirdetett tüntetéseken, jelezve: rendőröket vezényelnek ki a mecsetekhez a közrend fenntartása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!