Külföld

2010.01.25. 19:43

Botrány vagy bohózat? Hamis riadó a repülőtéren

Teljes mértékben hamis riadó volt a múlt héten a müncheni nemzetközi repülőtéren - ismerték el hétfőn az illetékes hatóságok.

MTI/AP

Az eset még az elmúlt hét szerdáján történt, amikor egy utas hordozható számítógépének ellenőrzésekor robbanószerre utaló nyomokat észleltek. A rendőrség  akkor még azt közölte, hogy a szóban forgó személy elmenekült, és  később sem került elő.   
   
A hétfői közleményből azonban kitűnt, hogy a biztonsági személyzet hibát hibára halmozott. A hatóságok ugyanis kiderítették: az 50 év körüli férfi el sem tűnt, hanem  egy idő múlva átvonult a másik biztonsági kordonon, de a berendezés akkor már semmit nem jelzett.
   
Az ügy akkor hatalmas botránnyá dagadt, mostanra pedig inkább már kínos bohózattá vált. Mindenesetre súlyos biztonsági hiányosságokra irányította rá a hatóságok figyelmét. Thomas de Maiziere belügyminiszter azonnali mélyreható vizsgálatot sürgetett és ismételten állást foglalt az utasok egész testét átvilágító berendezések, az úgynevezett testszkennerek bevezetése mellett.    
   
A múlt szerdai  különös incidens nyomán órákra megbénult a müncheni repülőtér. A hatóságok egyfajta rendkívüli állapotot léptettek életbe, több mint 100 járat órákat késett, és 33 járatot töröltek.
   
Több nap hallgatás után azonban a hatóságok előálltak a legújabb verzióval, amely szakértők szerint még inkább súlyos mulasztásokra vall. A férfi ugyanis nem tűnt el - hiába kereste intenzíven a rendőrség - csak épp a repülőtér duty-free üzletében vásárolni támadt kedve. Azután - a több órás "blokád" feloldását követően - minden nehézség nélkül átjutott az ellenőrzésen, a berendezés ugyanis másodszorra már semmilyen robbanóanyagot nem jelzett.
   
A közlemény szerint a hatóságok mindezt a videófelvételek ismételt ellenőrzése során derítették ki. A férfi nevét, illetve állampolgárságát nem tudják, a repülőtér schengeni szárnyában ugyanis az utazáshoz nem szükséges az igazolvány, és az ellenőrzéskor pedig elegendő a beszálló kártya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!