Külföld

2009.10.25. 19:23

Letartóztatás a Tiszába fulladt koszovói menekültek ügyében

A koszovói rendőrség letartóztatott egy embert azok közül, akik a gyanú szerint megszervezték a Tiszába fulladt koszovói albán menekültek útját - jelentette vasárnap a pristinai média.

zaol.hu

Eddig öt olyan személyt azonosítottak a hatóságok, akikről azt gyanítják, hogy részt vettek a tragédiával végződött út megszervezésében, valamennyien koszovóiak.

A Koha Ditore című pristinai lap úgy tudja, hogy az elfogott gyanúsított, bizonyos Ismet R. Észak-Koszovóból, egy Kosovska Mitrovica melletti faluból való. Hamisított iratokat találtak a lakásán.

A csütörtöki pristinai sajtó adott hírt arról, hogy legkevesebb 15 koszovói albán fulladhatott a Tiszába az előző héten, amikor megpróbáltak illegálisan Szerbiából Magyarországra jutni. A magyar és a szerb hatóságok három holttestet találtak a folyóban.

Ami a többieket illeti, a koszovói belügyminisztérium nem hajlandó hivatalosan halottként említeni őket, mondván, a magyar hatóságok még nem tettek ilyen értelmű hivatalos bejelentést.

 Fatmir Sejdiu koszovói elnök ugyanakkor máris együttérzését fejezte ki a családtagoknak hozzátartozóik elvesztése miatt. Noha a koszovói külügyminisztérium is "tisztázatlannak" nevezi honlapján az ügyet, vasárnap Bamir Topi albán elnök is részvétét fejezte ki a koszovói elnöknek és rajta keresztül az áldozatok családtagjainak.

A pristinai média szerint a rendőrség az eltűntként nyilván tartott emberek családtagjaitól kapott információkat a szervezőkről. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az emberkereskedelemmel foglalkozó kiterjedt hálózatnak nem csak koszovóiak a tagjai.

A koszovói rendőrség közlése szerint az Európai Unió Koszovóban működő rendőri és igazságügyi missziója (EULEX) is részt vesz az eset feltárásában. Hírek szerint az EULEX két illetékese és egy koszovói rendőrségi vezető hamarosan Magyarországra utazik.

Forrás: MTI/Tanjug/ATA

Ezek is érdekelhetik