Külföld

2009.10.15. 12:23

A The Times szerint az olaszok lefizették a tálibokat

London - Az olasz titkosszolgálat hatalmas összegeket fizetett az olasz hadsereg által ellenőrzött afganisztáni térségben a helyi tálib parancsnokoknak a terület nyugalma érdekében, ám Róma ezt eltitkolta a többi NATO-szövetséges elől, és a térség ellenőrzését később átvevő francia erők - nyugodtnak gondolván a vidéket - súlyos veszteségeket szenvedtek - írta NATO-forrásokat idézve a csütörtöki The Times, amelynek értesülését az olasz kormány cáfolta.

zaol.hu

A vezető londoni napilap forrásai szerint az olaszok rendszeresen több tízezer dollárral vesztegették meg a Kabultól keletre fekvő Sarobi térség tálib hadurait, elkerülendő az olasz veszteségeket, amelyek "politikai bonyodalmakat okozhatnának" otthon.
   
A The Timesnak egy magas rangú, Kabulban állomásozó NATO-tisztviselő azt mondta: a helyi csoportok lefizetése és az erőszakmentes eszközök alkalmazása önmagában "akár még értelmes megoldás is lehet", de "őrültség", ha valaki ilyesmit csinál, és erről nem tájékoztatja saját szövetségeseit.
   
Az amerikai hírszerzés ugyan rájött erre, és az Egyesült Államok római nagykövete már tavaly nyáron tiltakozott a Berlusconi-kormánynál. Az olaszok azonban "soha nem ismerték el" a kifizetések tényét, annak ellenére, hogy erről lehallgatott telefonbeszélgetések is tanúskodtak. Az ügyet nem hozták nyilvánosságra, mert annak következményei "diplomáciai lidércnyomással" értek volna fel - mondta a The Times forrása.
   
Amikor a franciák nem sokkal később átvették a szóban forgó terület ellenőrzését az olaszoktól, semmit nem tudtak az olasz titkosszolgálat által eszközölt kifizetésekről. Emiatt "katasztrofálisan téves" kockázati helyzetértékelésre jutottak, és azt hitték, hogy viszonylag nyugodt térségben tevékenykednek.
   
Tavaly augusztusban, egy tálib rajtaütésben mindazonáltal egy könnyű felszerelésű francia járőr tíz katonát vesztett, több tucatnyian pedig megsérültek; ez volt a francia hadsereg legnagyobb hadszíntéri vesztesége az utóbbi negyedszázadban - írta a csütörtöki The Times.
   
Az olasz kormány csütörtöki közleményében azonban "teljesen megalapozatlannak" minősítette a brit lap beszámolóját, és közölte: soha nem engedélyezett kifizetéseket a tálib erőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!