Külföld

2009.08.22. 14:43

Tojással dobálták meg a révkomáromi Szent István szobrot (fotóval)

Prága/Pozsony - Meggyalázták a Révkomáromban pénteken este felavatott Szent István szobrot - közölte szombaton a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

zaol.hu



Egy férfi takarítja a 2009. augusztus 21-én felavatott Szent István-szobor talapzatát, amelyet ismeretlenek tojásokkal megdobáltak. A szoboravatáson nem vehetett részt Sólyom László magyar államfő, mert a szlovák kormány az avatás napjára nemkívánatosnak nevezte az elnök látogatását
Fotó: MTI

A fényképes tudósítás szerint ismeretlen személyek tojásokkal dobálták meg a lovas szobrot. A tojások a szobor talapzatát találták el, amelyen sárga foltok maradtak. 
    
Az esetre az éjszaka folyamán került sor, néhány járókelő elmondása szerint már éjfél előtt megtörtént a tojásdobálás. Szemtanúk egyelőre nem jelentkeztek, ismeretlen a tettesek személye. Szombaton reggel a lakossági jelzésre a városi hivatal alkalmazottai kimentek a helyszínre, s azonnal letakarították a tojásnyomokat. Az ügyet vizsgálják.
    
A szoboravatás nagy politikai vihart kavart, mert a szlovák hatóságok Sólyom László magyar államfőnek gyakorlatilag nem engedélyezték a határátlépést, s nem mehetett el az avatásra. A döntés nagy felháborodást váltott ki Révkomáromban, de a szoboravatás ennek ellenére ünnepélyesen, rendben és incidensek nélkül zajlott le.
    
Néhány szlovák szélsőséges nemzeti zászlókkal és transzparensekkel tüntetett ugyan a szoboravatás ellen, olykor bekiabáltak, de semmiféle összetűzésre, rendzavarásra nem került sor.


Forrás: MTI - Kokes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!