Külföld

2009.06.05. 19:20

Franciaország atom-tengeralattjárót küld az Air France-katasztrófa térségébe

Párizs - Franciaország atom-tengeralattjárót vezényel az Atlanti-óceánnak abba a térségébe, ahol feltételezhetően becsapódott az Air France szerencsétlenül járt repülőgépe.

zaol.hu

Hervé Morin védelmi miniszter pénteken jelentette be, hogy az Emeraude-ot a katasztrófa valószínűsíthető helyszínére küldik. A tengeralattjáró a jövő héten érkezik meg a térségbe, a brazil partoktól mintegy ezer kilométerre, s az lesz a feladata, hogy szonárjainak segítségével próbálja megtalálni a feketedobozokat.

Az Air France francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó, 447-es számú járata, fedélzetén 228 emberrel, hétfőre virradó éjjel zuhant az Atlanti-óceánba. Az A330 (Airbus) típusú utasszállító roncsait még mindig nem találták meg. Az Emeraude akár 25 csomós óránkénti sebességgel is haladhat, maximális merülési mélysége 300 méter.

Öt évvel ezelőtt tizenöt napra volt szükség ahhoz, hogy a Vörös-tengerben megtalálják a Flash Air egyiptomi légitársaság szerencsétlenül járt repülőgépének feketedobozait, noha pontosan ismerték a becsapódás helyszínét. A Boeing 737-es gép Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről Párizsba indult, 148 emberrel a fedélzetén, s feketedobozait ezer méter mélyen lelték meg.

Az Air France pénteken feljegyzésben értesítette pilótáit, hogy a közepes- és hosszútávú utakon használt összes Airbus típusú repülőgépen lecserélik a repülési sebességet mérő szenzorokat a következő hetekben. 

Szakértők közlése szerint az illetékesek komolyan vizsgálják azt az eshetőséget, hogy a sebességmérő műszerek zavara okozta az Airbus katasztrófáját. Elképzelhető, hogy eljegesedtek a szenzorok, ami megzavarta a repülőgép számítógépes rendszereit.

Forrás: MTI/AFP/AP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!