Külföld

2009.04.16. 17:27

Magyarországi korrupcióval is gyanúsítanak egy híres fegyverlobbistát

Bécs - Osztrák, cseh és magyar fegyverbeszerzésekkel kapcsolatos megvesztegetés gyanúját fogalmazza meg az Ausztriában csalás, megvesztegetés és pénzmosás gyanújával vizsgálat alatt álló Alfons Mensdorff-Poullyval szemben egy tavaly júliusi titkos brit jelentés.

nincs nev

A Format című osztrák hetilap cikke szerint a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit szerv, az SFO elküldte az osztrák belügyminisztériumnak a 2008. július 25-i keltezésű, harmincoldalas feljegyzést. A lap szerint többek között az szerepel a dokumentumban, hogy az SFO-nak "alapos oka van feltételezni", hogy a British Aerospace (BAE) fegyverkonszern Mensdorf (mint képviselője) segítségével "korrumpálta a beszerzési eljárásokat Ausztriában, Magyarországon és Csehországban".

Nem tudni, hogy mennyit használtak fel a 107,6 millió eurós összegből, de a jelentés lehetségesnek tartja, hogy a pénz nagyobb részét a magyar beszerzési eljárásra fordították. A cikk szerint Magyarországról az áll a jelentésben: "sokkal egyértelműbbek a politikai célú kifizetésekre való utalások". Egy 2001. október 3-i megbeszélésről szóló feljegyzésre hivatkozik, amelyben "a szocialistáknak való 7,5 százalékos kifizetésre" utalnak. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!