Külföld

2009.03.24. 16:21

Növelnék az állami felügyeletet az USA-ban

USA - Az Obama-kormány "példátlan hatalmat" kér a kongresszustól az olyan bankokon kívüli pénzintézetek, köztük nagy biztosítók, befektetési cégek és fedezeti alapok átvételére, amelyek összeomlása kárt okozna a gazdaságban.

nincs nev

Robert Gibbs elnöki szóvivő kedden több reggeli tévés interjúban elmondta, hogy a terv szerint állami gondnokság alá helyeznék azokat a fontos, csődközeli állapotba jutott cégeket, amelyek bukása a pénzügyi rendszer működését veszélyeztetné. 

Timothy Geithner pénzügyminiszter szerint a betéti állománnyal nem rendelkező intézmények zavarai ugyanúgy kockázatot jelenthetnek a pénzügyi rendszerre, mint a bankok. A miniszter szerint - mint előre közölt indoklásában olvasható - ez a tapasztalata az AIG óriásbiztosító rendezésének. 

A kormány azt kéri: a kongresszus adjon ugyanolyan törvényi hatalmat kezébe, biztosítsa ugyanazokat az alapeszközöket a nem banki pénzintézetek zavarainak kezelésére, mint ez a bankok esetében történt.  

Mint a The Washington Post megjegyezte, amennyiben a kormány felhatalmazást nyer a vállalatok széles körének felügyelet alá vonására, ezzel alapjaiban módosulna a pénzügyi szabályozási környezet. A vállalatok pénzügyi szabályozását eddig ugyanis politikai tényezőktől független ügynökségek végezték. A kormány által javasolt sémában pedig a pénzügyi tárca vezetője dönthetne cégek sorsáról, miután konzultált az amerikai elnökkel, a jegybank feladatát ellátó Feddel és más szabályozási intézményekkel - közölte a HVG.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!