Kosárlabda

2012.04.13. 13:40

Megtörtént a csoda - Jászberényben győzött a ZTE!

A ZTE KK koncentráltan játszott az egész mérkőzés folyamán, a hazaiak nem találták Thomas Kelley ellenszerét, de a ZTE-ből többen is átlagon felülit produkáltak. Az első állomás már megvan a benn maradásért folytatott küzdelemben. Szerdán Egerszegen el is dőlhet minden, a mai mérkőzésre kilátogató Gyutai Csaba polgármester nagyon elégedett volt a látottakkal és beszélgetésünk során az is kiderült, hogy a szerdai mérkőzésre minden zalaegerszegi ingyen mehet be, hogy együtt szurkoljuk ki a csapat benn maradását.

Urbanics Pál

mJászberényi KSE - Zalakerámia ZTE KK 84-93 (25-19, 14-25, 28-22, 17-27)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola. Jv.: dr. Vígh P., Ádám J., Frányó P. (Benczur)

JKSE: Hodges (15/9), Medve (13/9), Austin (13/6), Horti (10), Dramicanin (25/12). Csere: Helmeczi (-), Borszéki (3/3), Fülöp (3), Sormaz (-), Szögi (2).

ZTE: Kelley (20), Gáspár (15/9), Whitworth (13/9), Henderson (19/6), Tóth G. (19/9). Csere: Vertetics (5/3), Bödör (-), Kinter (2).

Kipontozódott: Kinter (29.), Tóth G. (38.)

A mérkőzés után egy villáminterjú erejéig Gyutai Csaba, Zalaegerszeg megyei jogú város polgármestere is a rendelkezésünkre állt:

- Nagyon boldog vagyok, megmondom őszintén, a 4. negyed 5. percéig még szurkolni sem mertem, olyan ideges voltam. Örülök, hogy a fiúk igazán megmutatták, hogy mi az az igazi ZTE-szív. Annak ellenére, hogy egyértelműen lejtett a pálya a hazai csapat javára. Egyébként ilyen minősíthetetlenül gyenge bíráskodást még nem is láttam, de ezzel ne foglalkozzunk. Innentől fogva a 2. mérkőzésre kell koncentrálni. Megbeszéltem a ZTE KK ügyvezetőjével, Kern Lajossal, hogy ingyen és bérmentve legyen ott az egész város a szerdai találkozón és szurkoljuk ki együtt az élvonalban való benn maradást, mert Zalaegerszeg nem létezhet NB I-es kosárlabda nélkül!

IV. negyed

10. perc: Sormaz hárompontosa nem jó, a lepattanó a ZTE-é. A vetődő Henderson lenn marad a földön. A ZTE támad. Bödör kap személyit, ismét a JKSE-é a labda. Kelley kosár jó, plusz még egy dobás: 84-90. 20 mp van a végéig... Kelley büntetőt dobhat. Kelley bedobja: 84-91. 24 mp-cel a vége előtt a ZTE 7 ponttal vezet! Kelley labdát szerez, a ZTE megnyeri a mérkőzést! Kelley még büntetőket dobhat. Kelley mindkettőt bevágja!!! 84-93. Medve hárompontosa nem jó. Vége a mérkőzésnek! A ZTE nyert Jászberényben!

9. perc: Fülöp dob kosarat: 83-88. Tóth helyén Bödör. Kelley hárompontosa nem jó, a lepattanó a hazaiaké. Bödör kapja meg első személyi hibáját, így Fülöp dobhat büntetőket. 1 perc 22  végéig. Fülöp csak az egyiket dobja be: 84-88. Kelley elveszíti a labdát, nem vitte át időben a túloldalra, így újra a Jászberényé a játékszer.

8. perc: Csodálatos tripla Tóthtól: 81-86! Austin dobja át a palánkon. Whitworth dob kosarat: 81-88! 2 perc 27 mp a végéig! Időt kér a hazai csapat. Elképesztő a hangulat a jászberényi csarnokban! Kern Lajos, a ZTE ügyvezetője a szurkolókkal együtt tombol, együtt él a játékkal. Időkérés után JKSE hozza fel a labdát. Tóth kipontozódik 2 perc 5 mp-cel a vége előtt.

7. perc: Gáspárral szemben dobás közben Horti, neki a 4. hibája. Gáspár büntetőket dobhat. Az első benn van. A második is: 78-83. Austin dob triplát: 81-83. Gáspár dobása lejön a gyűrűről, Dramicaniné a labda. Hodges eladja a labdát, ismét a ZTE támadhat. Ez az idegek harca.

6. perc: Dramicanin hármasa lejön, a lepattanó Gáspáré. Whitworth-szel szemben Szögi szabálytalan, előbbi dobhat büntetőket. Mindkettő benn van: 78-81. Visszajátszás! Nagyon jól védekezett a ZTE, és most újra támadhat! Időt kér Horváth Balázs. Az időkérés után Gáspár dob be az alapvonalról.

5. perc: Gáspárral szemben dobás közben szabálytalankodnak, a labda bement, de a bírók nem adták meg a találatot. Oldalról jön a ZTE. Henderson dob triplát: 78-76. Henderson labdát szerez, a letámadó Kelley-vel Sormaz szabálytalan - szándékos hiba. A ZTE kettőt dobhat, és utána támadásban marad. Kelley mindkettőt bevágja: 78-78. A ZTE jön oldalról. Kelley-vel szemben ismét szabálytalankodnak, Dramicaninnak ez a 3. hibája. Az alapvonalról dobhat be a ZTE. Kelley-t sportszerzűtlenül faultolja dobás közben Sormaz, büntetőket dobhat az amerikai. Most egyet dob be Kelley: 78-79. Vezet a ZTE.

4. perc: Medve triplájával: 76-73. Henderson megy bele Dramicaninba - támadóhiba. Neki is a 4. hibája. Támad a Jászberény. Medve közelről eredményes: 78-73.

3. perc: Dramicanin triplája nem jó, Tóthé a lepattanó. Tóthot találják el a palánk alatt, a bíró nem fúj faultot. A másik oldalon Austin hagyja ki, támad a ZTE. Gáspár triplájával egyenlő: 73-73. Időt kér a hazai gárda.

2. perc: Vertetics dobása nem jó. Bödör szerzi vissza a lepattanót, de közben lejár a támadóidő. A JKSE jöhet. Dramicanin hárompontost dob: 73-68. Kelley tempója kimarad, Vertetics megállítja a lerohanó Hodgest. Oldalról jöhet a JKSE. Kelley és Bödör le, Tóth és Gáspár be. Gáspár szerez labdát. Vertetics kosarával: 73-70.

1. perc: A ZTE kezdi az utolsó negyedet. A pályán Kelley-Vertetics-Whitworth-Henderson-Bödör. Henderson szerez vissza egy lepattanót, kosarával vezet a ZTE: 67-68. Horti hármasa nem jó, Dramicaniné a lepattanó, kosár jó, plusz még egy dobás. Kelley volt a hibása. A büntető is benn van: 70-68.

III. negyed

10. perc: Gáspár triplája nem jó. A JKSE támad. Gáspár helyén Vertetics. Dramicanin hármasa sem jó. Tóthnak befújják a 4. hibáját. Nagyon részrehajlóan bíráskodik a három játékvezető! Medve dobhat büntetőket. Henderson a pályán, Tóth lejön. Medve mindkettőt bedobja: 67-63. Támad a ZTE. Áll a játék, mert az vendégszektorból bedobtak valamit a pályára. Bemondta a hangosbemondó, hogy ha még egyszer bedobnak valamit, kikísértetik őket. Whitworth a dudaszó pillanatában dob triplát: 67-66. Nagyon kemény végjátékra van kilátás, a ZTE-ben Tóth 4 faulttal áll, Kinter pedig kipontozódott, így igazán nincs 5-ös posztos játékosa  ZTE-nek.

9. perc: Horti kosár jó, plusz még egy dobás. Henderson is begyűjtötte 3. hibáját. Kap egy kis pihenőt, Kinter a helyén. Horti büntetője nem jó, Kinteré a lepattanó. 63-63. Whitworth hármasa nem jó. Kinter megkapja 5. hibáját, így kipontozódik. Bödör a helyén. Támadásban a hazaiak. Horti dob kosarat közelről: 65-63.

8. perc: Időkérés vendégoldalon. Rendezni kell a sorokat, miután feljött a hazai gárda. Időkérés után az alapvonalról dobhat be a hazai csapat. Austin triplája lejön, Kelley megszerzi a labdát. Kelley kosarával: 59-61. Horti gyorsan válaszol: 61-61. Ismét Kelley eredményes. 61-63.

7. perc: Austin szerez labdát Hendersontól és zsákol egyet. 56-58. Dramicanin személyi hibája után Tóth dobhat büntetőket. Egyet bedob: 56-59. Medve hárompontosával egyenlő: 59-59! Henderson téveszt célt.

6. perc: Dramicanin ejti ki a kezéből a játékszert, a ZTE támadhat. Kelley dob csodálatos tempót: 52-58. Horti közelről válaszol: 54-58. Gáspár hármasa nem jó, Tóth visszaszerzi a lepattanót.

5. perc: Tóth dobása lejön a gyűrűről, Dramicaniné a lepattanó. Ezek Hodges percei, most közelről eredményes. 52-54. Henderson szép kosara után. 52-56.

4. perc. Gáspár betörése után pontatlanul céloz, újra a hazaiak támadhatnak. A Jászberény elveszíti a labdát, Dramicanin lépi el. Tóthtal szemben szabálytalankodnak dobás közben, két büntető jön. Mindkettő benn van: 47-54. Ismét Hodges dob triplát: 50-54.

3. perc: Szögi nagyon rosszul céloz, támad a ZTE. Kelley-vel szemben Szögi szabálytalan, oldalról jöhet a vendéggárda. Kelley hárompontosa nem jó. Henderson a másik oldalon labdát szerez. Henderson lépi át a pályát, kosár jó, és még egy dobás. Hodges volt szabálytalan. A ráadás is jó: 44-52. Hodges dob egy nagyon távoli triplát: 47-52.

2. perc: Hodges hasonlóval válaszol: 44-47. Hendersont hárompontosdobás közben faultolja Horti, hármat dobhat az amerikai. Henderson kettőt bedob a háromból: 44-49.

1. perc: A hazaiak kezdik a II. félidőt. A ZTE-ben pályán a kezdőötös. Dramicaninnal szemben Henderson szabálytalan, két büntető következik. Dramicanin mindkettőt bedobja: 41-44. 19 pontnál jár. Henderson veszíti el a labdát, majd Dramicanin dob pontatlanul, a lepattanó Tóthé. Whitworth hárompontosával: 41-47.

Az első félidőben egerszegi részről Tóth Gergely, Gáspár Dávid és Thomas Kelley mutatott átlagon felülit. A hazaiaktól Dramicanin 17 pontnál jár.

II. negyed

10. perc: Kinter megkapja 4. hibáját. Oldalról jön a JKSE. Bödör lép pályára Kinter helyett. Borszéki hint egy triplát: 39-44. Ő az előb állt be. Gáspár hárompontosa nem jó, a JKSE 24 mp-cel az I. félidő vége előtt támadhat. Austin hármasa nem jó, Hendersoné a lepattanó. A ZTE nem tudja ponttal befejezni az akcióját, lejár az idő. Ötpontos vendégelőnyt mutat az eredményjelző.

9. perc: Austin hármasa nem jó, Kelley-é a lepattanó. A ZTE támad. Henderson pontatlanul céloz, újra a Jászberény jön.

8. perc: Austin dobása lejön, a lepattanó Kelley-é. Kelley gyönyörű betörése után: 33-42. Austin kosár jó, plusz még egy dobás. Sajnos Tóth Gergőnek ez már a 3. hibája, le is megy, a helyén Kinter. Austin a büntetőt is bedobja. 36-42. Vertetics hárompontosa lejön, de a lepattanó Gáspáré, aki bedobja: 36-44.

7. perc: Tóth újabb triplája: 33-37. Dramicanin kihagyja a középtávolit, a lepattanó Kelley-é. Vertetics hárompontosával: 33-40. Időt kér Horváth Balázs. Gáspár jön vissza Whitworth helyére. Támad a JKSE.

6. perc: Kelley dobása lejön a gyűrűről, a hazaik jöhetnek. Dramicanin eredményes: 33-34.

5. perc: Dramicanin hármasa lejön, a lepattanó Tóthé. Kelley bejátszása után Tóth eredményes közelről: 29-34. Horti dob közelről kosarat: 31-34.

4. perc: Vertetics szerez labdát. Whitworth hárompontosával: 29-29! Szögi ejti ki kezéből a labdát, újra a ZTE támadhat, de csak Horváth Balázs időkérése után. A ZTE-ben újra pályán Kelley, most Gáspár kap kis pihenőt. Tóth Gergő hárompontosával: 29-32.

3. perc: Medve hárompontosa nem jó, Hendersoné a lepattanó. Hendersonra támadóhibát fújnak, hiába dobja be az amerikai játékos a labdát. Neki az első hibája. A JKSE támad. A dobó Dramicaninnal szemben Gáspár szabálytalan, két bünetőt láthatunk. Mindkettő benn van. 29-26. Tóth kezéből perdül ki a labda, támadhat a Jászberény.

2. perc: Gáspár hárompontosával: 25-24. Hodges betörése után hullik bele a labda a gyűrűbe: 27-24. Hendersonnak üt oda Horti. A ZTE-ben először pályán Vertetics, és visszajön Tóth is, Kinter és Kelley pihen. Henderson mindkét büntetőjét bedobja: 27-26.

1. perc: A ZTE kezdi a II. negyedet. Henderson dob szép kosarat Dramicaninról: 25-21. Dramicanin most kihagyja a közeli dobást, a lepattanó Hendersoné. Szögi üt oda Gáspárnak, a ZTE jön oldalról.

I. negyed

10. perc: Henderson hárompontosa nem jó, a Jászberény jön. Dramicanin újabb triplája: 25-19. Időt kér a ZTE. Nem véletlenül tartott a szakvezetés Dramincanintól... Az időkérés után Kelley hozza fel a labdát. Őt üti-vágja Sormaz, de leadja Hendersonnak, aki kihagyja a triplát. Vége az I. negyednek.

9. perc: Hodges hárompontosa nem jó, a lepattanó Kelley-é, neki Medve üt oda. Oldalról jön a ZTE. Kelley szép tempójával egyenlít a ZTE: 19-19. Dramicanin tarthatatlan, újabb triplájával: 22-19.

8. perc: Kinter kap faultot, alapvonalról dobhat be a Jászberény. Kinter Dramicaninnal szabálytalan, megvan az 5 csapatfault, büntetőket dobhat a hazaiak légiósa. Dramicanin mindkettőt bedobja: 16-15. Kelley tempójával: 16-17. Dramicanin távolról talál be: 19-17. Whitworth dobása a sarokból nem jó, Kinteré a lepattanó, vele szemben Horti szabálytalan. Alapvonalról dob be a ZTE. Kinter támadóhibája után ismét a hazaik jöhetnek. Rövid idő alatt 3 faultot kapott a ZTE centere.

7. perc: A ZTE-ben Tóth helyén Kinter. Hodges betörése után 14-13. Kinter gyönyörűen oldja meg: 14-15.

6. perc: Tóth támadóhibája után támadhat a hazai gárda. A Jászberény elveszíti a labdát, Gáspár kosarával: 10-13. Szögi betörése után 12-13. Whitworth dobása nem jó, ráadásul szabálytalankodik a lepattanónál, oldalról jön a hazai gárda.

5. perc: Gáspár dobása nem jó, de Tóthtal szemben Austin begyűjti 2. hibáját. A ZTE dobhat alapvonalról. Henderson hárompontosával 7-11. Hodges hárompontosa nem jó, de Dramicanin visszaszerzi a lepattanót. Medve is hármast dob, ez jó: 10-11.

4. perc: Tóth gyönyörűen fordul be Horti mellett: 2-5. Horti gyorsan válaszol hárompontossal: 5-5. Tóth Gergő kosár jó, plusz még egy dobást. A hazaiaknál Austin volt a hibás. A büntető is jó: 5-8. Horti közeli kosarával: 7-8.

3. perc: Whitworth passza nem jó Tóthnak, jöhet előre a Jászberény. Dramicanin veri meg lábbal Hendersont és zsákol egyet. 2-3.

2. perc: Gáspár hárompontosával vezet a ZTE: 0-3. Hodges távolról próbálkozik, nem jó. Hendersoné a lepattanó. Kelley kapkodja el a dobást, újra a JKSE jön. Whitworth üt oda Hodgesnak, oldalról jön a JKSE. Szögi hárompontosa nem jó, a lepattanó ismét Hendersoné.

1. perc: Feldobás után a Jászberény hozza el a labdát. Az első rádobás Hodgesé, de kimarad, majd Kelley óriási homályt dob, de Gáspár visszaszerzi a labdát, a ziccert azonban kihagyja. Újra a hazaiak támadnak. Dramicanin hármasa lejön.

Ezekben a pillanatokban mutatják be a csapatokat. Elképesztő a hangulat az egerszegi szektorban, mindenki talpon van! Gyutai Csaba polgármester jelenléte a jövőre vonatkozóan is megnyugtató lehet. 2 perc múlva kezdődik a találkozó, ami nagyon sok kérdésről dönthet. A ZTE kezdőjében nincs meglepetés, az előre megadott ötös kezd. Ezekben a percekben érkezett meg az egerszegiek szurkolói busza, így 8 perccel a kezdés előtt tovább erősödött a kemény mag. Jó hír, hogy Kertész Dani sérülése szépen javul, így elképzelhető, hogy ő is pályára lép szerdán, a második meccsen. A ZTE KK-nál rajta kívül mindenki a fedélzeten! Ezekben a pillanatokban érkezett meg Gyutai Csaba és Kugler László Kern Lajos ügyvezető társaságában.

Völgyi Péterrel beszélgetve a sikeredző kiemelte, hogy a közös múlt kötelezi őt arra, hogy barátilag segítse a bajban a csapatot és Heinrich Róbertet.

Heinrich Róbert oldalán Völgyi Péterrel helyet foglalt a ZTE kispadján. Őt a vezetőedző kérte fel barátilag arra, hogy tanácsaival segítse az osztályozó mérkőzésen a ZTE KK-t. Ennél nagyobb erősítés aligha érkezhetett volna ezen a fronton!

25 perc múlva kezdődik az osztályozó első felvonása. Mindkét csapat a pályán, a lelátón hatalmas a hangulat. Zalaegerszegről mintegy 150 néző várható, a hangjukkal ők hazai pályát fognak teremteni Berényben...

A ZTE KK keretében hetek óta mindenki a play outra készül. Heinrich Róbert vezetőedző elmondása alapján Kertész Dánielen kívül nem lesz hiányzó egerszegi részről, de a túloldalon is visszatértek az amerikai játékosok a sorsdöntő meccsekre.

A zalaegerszegi kosárlabda jövője lehet a tét az elkövetkezendő hetekben. Nemcsak a pályán, hanem a háttérben is stratégiai lépéseket kell tenni, hogy a négyszeres bajnok egerszegi klub ne lépjen be abba a sorba, amit a Baja, a MAFC vagy a Honvéd neve fémjelez. Persze az "első kör" a pályán dől el. Két győzelemig tartó osztályozón kell biztosítani a benn maradást. Nem sok minden szól a Zalakerámia ZTE KK mellett, hiszen az alapszakaszban kétszer is legyőzte őket az újonc Jászberény. Mi tagadás: a vendéglátó kerete is erősebb a kék-fehérekénél. Hogy akkor mégis mi szólhat a ZTE mellett? Remélhetőleg ha mások nem is, Heinrich Róbert és a fiúk tudják erre a választ. Egy biztos: rengetegen keltek útra ma Zalaegerszegről, hogy megnézzék a csapatot. Hogy csodát lássanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!