Keszthely

2016.12.29. 17:38

Tánccal búcsúztatták el az idei esztendőt

Mint az már évek óta hagyomány, idén is Csángó szilveszterrel búcsúzott az évtől a Goldmark Károly Művelődési Központ.

Keszey Ágnes

Gyerekek, felnőttek, szülők és nagyszülők gyűltek össze csütörtökön  este az intézmény nagytermében, ahol az év utolsó programjaként kezdetét vette a csángó táncház. Hardi András, a keszthelyi Nagyváthy néptáncegyüttes vezetője iránymutatásával  ropták a táncot a résztvevők, melyhez a talpalávaló muzsikát idén is a Re-Folk zenekar biztosította. Olyan koreográfiákat táncoltak együtt, melyet egyszerűen, a gyerekek szintjén is el lehet táncolni, de a gyakorlott táncosok a komolyabb technikát igényló változatokat is kipróbálhatták.

- Igyekszünk úgy összeállítani a repertoárt, hogy mindenki jól érezze magát, s úgy menjen haza a táncházból, hogy  érezze:  kapott valami újat, többet és hogy mindenki a saját  képességeihez mérten fejlődjön - emelte ki az est lényegét Hardi András. Bár a táncok és azok lényegét igazán akkor érzi az ember, ha maga is kipróbálja, érdeklődésünkre azt is megfogalmazta, miben mások a csángó táncok, mint a vidékünkre jellemző koreográfiák.

Hardi András és az egyik legkisebb táncos: Ifi Hanna

- A mi négy negyedhez szokott fülünkhöz képest, ami a Dunántúl és a csárdás zenei világát jellemzi,  érdekes és egészen más a zenei világa és a ritmikája a moldvai és a gyimesi csángó muzsikának.  Viszont  megvan az az előnye, hogy nagyon sok olyan egyszerű lépésből összeálló táncaik vannak, melyeket gyorsan és könnyen lehet tanulni. Mindemellett megvannak azok a páros -és körtáncaik is, amik kellően bonyolultak, asszimetrikusak ahhoz, hogy kihívást jelenthessen a rutinos táncosoknak is- részletezte.

Akik pedig megéheztek és megszomjaztak a tánc közben, azok frissítőt és süteményt is kóstolhattak, hiszen a résztvevők jóvoltából batyus bál kerekedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!