Keszthely

2014.09.08. 17:30

Egész hétvégén szólt a verkli Keszthelyen

Keszthely - Csaknem ötven muzsikus jött el a nemzetközi verklifesztiválra, amely két napig szórakoztatta a belvárosban járókat.

Szabó Judit

A verklifesztivált másodszor szervezték meg Keszthelyen széles civil összefogással, a Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeum kezdeményezésére, a Keszthelyi Turisztikai Egyesület, a Tourinform-iroda, a Borbarát Hölgyek Egyesülete, valamint helyi vállalkozók közreműködésével és támogatásával. Csaknem ötven muzsikus érkezett főként Németországból és Ausztriából, de cseh, szlovén és magyar kintornások is felelevenítették az utcai zenélés e sajátos hagyományát.

Helga Krause és Hartmut Krause Nürnberg közeléből érkezett a fesztiválra (Fotó: Szabó Judit)

A verkli a 17. században terjedt el német és olasz területen, s a rádió térhódításáig sok vándorzenésznek biztosított megélhetést. A verklimuzsika manapság másodvirágzását éli Nyugat-Európában. Anita Dorniok, a keszthelyi fesztivál egyik résztvevője elmondta, hogy a muzsikusoknak nemzetközi szervezetük is van, amely 250 tagot tömörít. Ami a repertoárt illeti, ő a férjével népdalokat, egyházi énekeket és a szerelem hatalmáról szóló dalokat játszik, de Abba-slágereket tartalmazó lyukszalagot is láttunk az egyik értékes gyűjteményben.

Keszthelyen közel negyven zenegépet vonultattak fel a játékosok, ezek között volt három árammal táplált, a többit kézzel hajtották. A verkli működtetése nem igényel különösebb zenei tudást, de kell hozzá ritmusérzék, a tempót ugyanis a kintornás diktálja.

- Harmincnégy éve játszom verklin. Én szerveztem a berlini verklifesztivált, akkor kaptam kedvet a zenegéphez - mondta Christa Hohnhäuser, aki a férjével egy 1890-es években készült zenegépet is hozott.

- Ez a verkli a berlini állatkertben működött, egy elefánt tekerte. Egyszer csak elment tőle a kedve, fogta a verklit, és elhajította. Miután rátaláltunk a masinára, felújíttattuk, és ma is működik - mesélte Christa.

Iván Márta (balról) és Vajna Ildikó jelmezben

A zenegépek fesztiválján versenyeket rendeztek: a közönség kiválaszthatta a legszebben szóló verklit és azt a járókelőt, aki a legszebb múlt század eleji öltözékkel nevezett a jelmezversenyre. Sokan megcsodálták azt a jelmezt, amelyet az Amerikából érkezett Vajna Ildikó viselt a húszas évek társasági divatját követve, valamint Iván Márta ruháját.

-  Az 1880-as évek végén volt divat ez a viselet, amelynek pompájával a nők férjük hatalmát, rangját, gazdagságát reprezentálták - említette Iván Márta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!