Hírek

2015.07.08. 11:36

Meg kell védeni az embereket a Murától!

Murakeresztúr - Kétezer köbméter föld és 9000 köbméter kő. Ennyit kell beépíteni szeptember 30-ig a kivitelezőnek a Mura folyó murakeresztúri öblözetének töltésébe.

Horváth B. Attila

Többek közt ezt is megtudtuk szerdai nyitórendezvényén, melyre a murakeresztúri művelődési házban került sor.

A megjelenteket Gaál Róbert, a beruházó Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Pavlicz Lajos murakeresztúri polgármester köszöntötte, utóbbi hangsúlyozta, hogy a fejlesztés javítja a településen élők biztonságérzetét, ám ez csak a Mura magyarországi szakaszának egyik veszélyeztetett öblözete, és nagy szükség lenne a letenyei, a molnári, a tótszerdahelyi és a birkitói öblözet védelmi rendszerének megerősítésére is.

Ezt követően Busa Tamás, a NYUDUVIZIG műszaki titkára a Murát mutatta be és beszélt az elmúlt 40 év 3 legnagyobb árvizéről is, köztük a tavalyiról, mely a legnagyobb eddigi vízállást produkálta 554 centiméterrel. Mint azt kiemelte: az elmúlt évtizedek tendenciájából leszűrhető, hogy az árhullámok száma csökken ugyan, de azok egyre magasabban tetőznek. Ezért van szükség a felszíni vizek védelmi rendszereinek korszerűsítésére, mely iránt az igazgatóság elkötelezett.

A projektet Bíróné Dugmanits Ágnes, az igazgatóság árvízvédelmi és folyógazdálkodási osztályvezetője mutatta be.

- A Mura teljes magyarországi védelmi szakaszának hossza 43,3 kilométer, ebből egyetlen rész sem felel meg a jogszabályi előírásoknak - árulta el. - Ezért mindenütt meg kellene erősítenünk az altalajt, a töltések magasítása, illetve a korona szélesítése, illetve a belső partfal megerősítése szükséges. Most azonban az eltelt idő közben bekövetkezett gazdasági változások okán csak a murakeresztúri öblözethez elegendő forrás áll rendelkezésre. A töltésfejlesztés teljes hossza 9,4 kilométer, ebből a Mura bal parti töltését 4,4, a Principális-csatorna jobb parti töltését pedig 5 kilométeres szakaszon építi át a kivitelező. Hozzátette: hét éve indult meg a tervezés, azonban bürokratikus okok miatt csak most tudnak hozzálátni a kivitelezéshez, melyre mindössze 3 hónapot fordíthat a kivitelező. A munkálatok során a fentieken kívül 5 műtárgy átépítésére, illetve két gátőrtelep rekonstrukciójára kerül sor, sőt, egy speciális rézsű-karbantartó gépet is beszereznek.

 

Ezt követően a beruházás helyszínére vonultak a résztvevők, ahol sor kerül az ünnepélyes alapcsőletételre. Itt Rigó Csaba megyei kormánymegbízott, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Gaál Róbert vízügyi igazgató, Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója és Kovács Tamás mondott ünnepi beszédet.

Végül sor került az alapkőletételre és az elébb említettek elhelyezték az időkapszulát. Cseresnyés Péter pedig arról beszélt: az első ütemet folytatni kell, szükség van a teljes szakasz védelmi rendszerének megerősítésére - ebben mindenki kompromisszumra is jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!