Hírek

2016.09.17. 06:07

Hamarosan indul a fűtési szezon – de némi figyelem is kell ahhoz, hogy ideális legyen a hőmérséklet otthon

Bár az időjárás eddig elkényeztetett bennünket: az ősz ellenére nyárias meleg uralkodott, már megkezdődött a fűtési szezon, mely a távhőről szóló törvény értelmében szeptember 15-től május 15-ig tart.

Keszey Ágnes

Ez a távfűtéses lakásokban élőknek azt jelenti, hogy már bármilyen külső hőmérséklettől függetlenül kérhetik a lakóközösségek a fűtést. Tehát most még csak igény esetén biztosítják.

– Ha a kinti hőmérséklet 10-12, a lakásokban 16-17 fok az átlaghőmérséklet, akkor szoktuk beindítani a fűtést a városban. Addig is, ha közös képviselő jelzi, másnap már tudunk fűteni. Ha lemondja társasház – a közös képviselő jelzésével – akkor másnap lekapcsoljuk a a fűtést – vázolta a lehetőséget a keszthelyi  távhőszolgáltatást biztosító városi cég ügyvezető igazgatója, Göncz Attila.

Hogy milyen meleg van a lakásokban, befolyásolják az elvégzett felújítások: az ablakcsere, hőszigetelés, tetőszigetelés. Ezek miatt megváltoznak a hőfelvételi és hőmegtartási viszonyok, sőt a páratartalom is. A megfelelő hőmérséklet kialakításához a lakóknak is lehetnek kisebb feladatai.

– Javasolt, hogy mindenki nézze meg a szelepeit, hőszabályozóit, hogy működnek- e. Bármi történt a rendszerben valamelyik lakónál – például hőmennyiségmérő vagy szelepcsere, akkor levegősödött a rendszer. Ez csak akkor derül ki, amikor a fűtés elindul, tehát el kell végezni a légtelenítéseket – adott tanácsokat Göncz Attila, aki érdeklődésünkre a fűtési igényekkel kapcsolatos tapasztalatokról is szólt.

– Vannak, akik szeretik a 25 fokot a lakásban. Főként megújított szigetelésű házakban gyakran látni, hogy nyitott ablakkal „szabályozzák" a hőmérsékletet. Többen – főként a nyugdíjasok, akiknek minden kiadott forintot meg kell gondolniuk – a takarékosságot tartják szem előtt Minden társasház kérhet fűtési menetrendet: például reggel hattól kérnek fűtést kilenc-tíz óráig, majd délutántól este tízig. Ebben az esetben a 18-21 fokos átlaghőmérséklet a jellemző.

A távfűtőművek sok ember számára biztosítják a meleget. Az egyik keszthelyi hőközpontban Szalai Gábor elektromos karbantartó is figyel a gázkazánok helyes működésére
Fotó: Keszey Ágnes

Ma már egyre több lakásban van egyedi hőszabályozó, de sokan választják a társa házi költségmegosztás lehetőségét.

– Annak ellenére, hogy az átlaghőmérséklet növekszik, azt gondolnánk, hogy kevesebbet kellett fűteni, ám azt tapasztaltuk az elmúlt években, hogy a lakosság több hőenergiát vett igénybe, tehát a többség folyamatos fűtést kér – tette hozzá Göncz Attila.

Azoknak, akik gázzal fűtenek, kazánjukra kell figyelni. Butyka Ferenc gázszerelő azt tapasztalja, egyre többen végeztetik el az átvizsgálást, karbantartást jóval a hideg beköszönte előtt, s nem csak akkor hívnak szerelőt, ha nem működik a kazán. A szakember hozzátette: jó tudni, hogy a költséges szervizelések nyolcvan százaléka karbantartás hiányára vezethető vissza.

- A gázkészülék olyan, mint az autó: szervizelni kell. A melegvizet is termelő készülékek egész évben működnek, ezeknek inkább nyáron történik a karbantartása. A kondenzációs készülékeket célszerű évenként, legrosszabb esetben kétévenként átnézni. Nem csak a kazánt, hanem a tágulási tartályt is ellenőrizni kell - hívta fel a figyelmet. a szakember.

Aki tűzifát vesz, figyeljen a mennyiségre – javasolja Horváth Iván
Fotó: Bakonyerdő

Míg hajdan kizárólag a fa biztosította a meleget, a technika fejlődésével, új tüzelési módok megjelenésével ez az anyag háttérbe szorult. Főként a kemény lombos tűzifákat: a tölgyet, a csert, a gyertyánt és a bükköt kedvelik az emberek, míg a lágy fafajok: a hárs vagy fenyő nem igazán alkalmas fűtésre. Minőségi igényekről nem nagyon beszélhetünk, hiszen azért tűzifa, mert ipari feldolgozásra nem alkalmas: fahibák lehetnek benne, vagy a mérete nem megfelelő e célra. Azonban van egy dolog, amire nagyon oda kell figyelni, s ez a mennyiség, hiszen minden évben többen pórul járnak, amikor akár ismert, akár ismeretlen kereskedőtől rendelnek tűzifát. A Keszthely térségében is működő állami erdészeti cég vezérigazgató-helyettese, Horváth Iván érdeklődésünkre jó tanácsokkal szolgált, mire ügyeljen, aki fával fűt.

- Ha súlyra veszi meg valaki, győződjön meg arról, hogy valóban hitelesített mérleggel mérik és valóban annyi a súlya, mint amennyi a mérlegjegyen szerepel. Arra is figyelni kell, hogy a fa súlya nagyon nagyban függ a nedvességtartalmától. Például egy köbméternyi cserfa rakat ha még friss, nyers termelésű, vagy esős, havas időjárás van, 1,2 tonna is lehet – de ennek jelentős része víz, s ki tud száradni akár 8 mázsáig is. Figyelni kell a fafajra is: ha például nyárfát kevernek bele, az jóval könnyebb és a fűtőértéke sem olyan, mint a kemény lombosoké – mondta el Horváth Iván.

Jóval gyakoribb azonban, hogy köbméterben vagy erdei köbméterben mérve kínálják a tüzelőt.

– A tűzifa térfogatra akkor mérhető, ha sarangban össze van rakva – ez rakatnak is nevezik: a méter hosszúságban vágott fa be van rakva egymás mellé. Ha megmérjük és 170 centiméter magas az egy méter hosszú darabokból összerakott sarang, akkor abból hosszában egy métert kimérve kapunk meg egy köbméter tűzifát. Ha egy méter magasra van csak rakva, akkor 170 centiméter hosszúságot kell kimérni, hogy egy köbmétert kapjunk. Ha egy méter magas a sarang és abból csak egy méter hosszúságot mérünk ki, akkor az csak egy űrméter, azaz valójában csak 0,7 köbméter. A legtöbb visszaélés, amivel találkozunk, hogy egy köbméterként adják el a tűzifát, holott valójában csak egy űrmétert kap a vásárló. Erdei köbméter mértékegység nem létezik. Ha ilyet kínálnak, akkor valami nincs rendben-  – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató – helyettes.

A keszthelyi Jakab Attila és családja már nagyrészt csak fával fűt, átlagosan öt köbmétert használnak el egy télen, s általában 24 – 25 fokos hőmérséklet van a szobákban. A gázfűtést csak néha, kiegészítésként használják
Fotó: Keszey Ágnes

Horváth Iván azt is elmondta: a tűzifa-kereskedelemben a kilencvenes években erőteljes visszaesés történt, ám az utóbbi két-három évben fellendülést tapasztalnak, bár a kereslet a korábbi időszak körülbelül hetven százalékát éri el. Az erdészeti vezető tapasztalatai szerint a kisebb házakban lakók öt-hat köbméter, nagyobb házakban élők, akik kizárólag fával fűtenek 12-15 köbméter fát fogyasztanak el egy-egy télen. Azt is hozzátette: ha valaki húsz köbméternyit tüzel el, az már extrém magas fogyasztásnak tekinthető – bár találkoztak már ilyen esettel is.

Az otthon melege hangulat is

Nem csak attól függ az otthon melege, hány fok van a lakásban. Dekorációkkal, őszi díszekkel - akár egy - egy séta során szedett színes levelekkel, termésekkel hangulatosabbá tehetjük a lakást. Vagy meleg színű drapériákkal, pihe-puha kelmékkel, egy  gyertya, mécses meggyújtásával, illóolaj párologtatásával  is otthonosabb lesz a hangulat. Bekucorodhatnunk kedvenc fotelünkbe, vagy kanapénkra, kezünkbe fogva egy bögrét, benne illatos, gőzölgő forró teával, zamatos kakaóval, édes forró csokival, vagy  fűszeres, forralt borral olvasgathatunk, vagy meghitt beszélgetésbe  merülhetünk. S már nem is tűnik  zordnak az esős ősz vagy a havas tél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!