Hírek

2017.09.04. 12:56

Három napig ne fájjon a foga!

Megyénkben 35-36 közfinanszírozott praxis csatlakozott a fogorvosok háromnapos munkalassító akciójához, amivel jobb finanszírozást szeretnének elérni.

Magyar Hajnalka

A hétfőtől szerdáig tartó munkalassításhoz országos szinten több mint 800 rendelő csatlakozott, ezekben e napokban csak sürgősségi ellátásra számíthatnak a betegek.

A konfliktus gyökere az, hogy egy közfinanszírozott fogorvosi praxis havi működtetéséhez 800 ezer forintot biztosít a tb, holott a számítások szerint ennek a duplájára volna szükség. A hiányt a fogorvosok jobbára a magánpraxisuk bevételéből mérséklik, ez azonban nem járható út, ráadásul elriasztja az utánpótlást.

A munkalassításra reagálva hétfőn reggel közleményt adott ki az illetékes államtitkárság, amelyben felsorolják a helyzet javítására tett korábbi intézkedéseiket, újabb tárgyalásokat ígérnek a kamarával, továbbá leszögezik, hogy a kormány a fogorvosok mellett áll.

- A kedves szavak már megérkeztek, most már a kedves tettekre is igény volna - kommentálja a nyilatkozatot dr. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a munkalassító akciót megelőző aláírásgyűjtés elindítója. - Több mint egy éve jeleztük már, hogy súlyos gondok vannak a finanszírozással, a kapott pénz egyszerűen nem fedezi a kiadásokat. Érdemi reakció azonban nem érkezett a felvetéseinkre.

A betegek amúgy nem sokat vesznek észre a munkalassításból, hiszen ezekre a napokra az érintett körzetek eleve nem hívtak be pácienseket. Ha több hétre elhúzódna, az már érzékelhetően ártana az ellátásnak, ám nem ez a fogorvosok célja, hanem a figyelem felkeltése. Fontosnak érzik hogy jelzéseket adjanak, hiszen ha nem lesz változás, viharos gyorsasággal kiürülhet a rendszer.

- Egy évvel ezelőtt, az aláírásgyűjtő akciónk kezdetekor 236 „üres" körzet volt az országban (a 2800 közfinanszírozottból), ahol nincs rendelés, vagy csak helyettesítéssel oldható meg. Ma ez a szám 284 - folytatja dr. Nagy Ákos. - Milyen jövőkép rajzolódik ki ebből? Ki fog megmaradni a közfinanszírozott praxisokban, ha nem lehet tisztes jövedelmet nyerni belőlük? A frissen végzetteknek így is már alig 10 százaléka áll be közénk, a többiek kapásból mennek a magánrendelőkbe, vagy külföldre.

Dr. Nagy Ákos: Ki marad a közfinanszírozott ellátásban?- Fotó: Archív/ Keszey Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!