Hírek

2017.09.01. 15:30

A gyerekek biztonságára vigyáztak a zalakomári polgárőrök

ZALAKOMÁR Első alkalommal adott szolgálatot a helyi polgárőr egyesület. A tagok a gyerekek biztonságos iskolába jutását fel-ügyelték, az alsósoknak segítettek leszállni a buszról, míg a nagyobbak esetében az úton való biztonságos áthaladást felügyelték. A jövőben egy sor egyéb feladat is hárul majd a polgárőrökre. Ez utóbbiról az egyesület elnökét, Marton Lászlót kérdeztük.

Pásztor András

- A Zalakomárért Polgárőr Egyesület 2015 tavaszán kezdett formálódni - kezdte az elnök. - Az első összejövetel alkalmával 25-30 fő jelent meg, de végül 20 fő döntött úgy, hogy a megbeszélt feltételekkel egyesületet alapít és részt vesz annak jövőbeni feladataiban. Sajnos az egyesületi forma hivatalossá tétele sokáig húzódott, ezért csak 2016 év elején jegyeztek be minket, de még azt követően is megállapodások sorát kellett megkötni. Végül 13 fő kapott polgárőr-igazolványt - említette Marton László.

Folytatás az 1. oldalról.A polgárőrség megalakítását az önkormányzat erkölcsileg és anyagilag is támogatta, az egyesület irodát kapott, illetve 250 ezer forintot az alapvető eszközök beszerzéséhez.– Az önkormányzat célja, hogy a településen – a javuló statisztikai adatok mellett – továbbra is növelje a közbiztonságot – fogalmazott Csárdi Tamás polgármester, aki maga is tagja az egyesületnek. – A településen 2008 óta működik a mezei őrszolgálat, ami azóta is hatékonyan működik.

Jelenleg 4 fő teljesít szolgálatot, akik a rend-őrséggel rendszeresen együtt járőröznek. A településen működtetünk térfigyelő kamerarendszert is, amit az idei évben 8 új és korszerű kamerával sikerült bővíteni.A polgárőrség megalakulásának természetesen a rend-őrség is örül. A statisztikai adatok ugyanis azt mutatják, amelyik településen a lakosság is kiveszi a részét a közbiztonság fenntartásában, ott a bűncselekmények száma is csökken.

Péntek reggel polgárőrök kísérték a gyerekeket az iskolába Fotó:Gergely Szilárd

– Azt hiszem, sokak számára jó hír, hogy elkezdte működését a zalakomári polgárőr egyesület – vélekedett dr. Molnár József kanizsai rendőrkapitány, aki korábban éveken keresztül kapacitálta a helyi lakosokat a civil szervezet megalapítására.

– Reményeim szerint rövid idő alatt jó munkakapcsolat alakulhat ki a helyi körzeti megbízott csapattal, s a jövőben közös járőrözés keretében is segíti az egyesület a rendőrség munkáját.A kanizsai rendőrkapitány szerint a polgárőrök jelenléte azért is fontos, mert ez egy újabb rizikófaktort jelent a bűnelkövetők számára.

– A statisztikai adatokból kitűnik, hogy akár 50–80 százalékkal is csökkenhet a bűncselekmények aránya azokon a településeken, ahol a polgárőrség komolyan veszi a munkáját – árulta el dr. Molnár József.

A zalakomári polgárőrökre egyébként sok és komoly feladat vár az idei évben. Egyrészt a közbiztonság növelése, másfelől a helyi rendezvények biztosítása terén is számítanak rájuk.– Fontos feladatot kap az egyesület az idén, hiszen Zalakomárban rendezik meg a Kis Teréz missziót, amelynek alkalmával 1000 vendéget vár a helyi egyházközség – árulta el Marton László elnök.

– A buszok, autók parkolását, a vendégek útbaigazítását kell majd koordinálni. Emellett a Szomszédok Egymásért Mozgalmat is szeretnénk népszerűsíteni, azaz megpróbáljuk elérni, hogy a település lakói – a jelenleginél jobban – figyeljenek egymásra, illetve a szomszédok vagyontárgyaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!