Hírek

2017.08.30. 16:16

Zalaiak az 500. Wittenbergi Magyar Napokon

ZALAEGERSZEG Zalai vonatkozással is bírt az a háromnapos, a reformáció 500. évfordulóját ünneplő esemény, amelyet a németországi Wittenbergben tartottak a múlt héten, s amelyen a magyar kormányzat is képviseltette magát.

Arany Horváth Zsuzsa

A Wittenbergi Magyar Napokat kétszáz fős magyar küldöttség és a házigazda német vendégek részvételével tartották, a nyitó alkalmon német és magyar részről is magas rangú egyházi és világi vezetők köszöntői és előadásai hangzottak el.

A program részeként nagykanizsai-felvidéki származású két Makovitzky, József és unokaöccse, a kanizsai lelkész, Makoviczky Gyula kalauzolta a magyar delegációkat Lutherstadt-Wittenbergben. Ők mutatták be például a Luther-házat, ahol Luther Márton élt.

Dr. Makovitzky József beszédet mond a wittenbergi magyar napon

Két évvel ezelőtt találkoztunk dr. Makovitzky József professzorral az olajipari múzeumban, ahol orvosi kutatásairól tartott előadást, de már akkor kiderült, kapcsolat fűzi a reformációhoz. Többek között azért, mert a Makovitzky család a felső-magyarországi Sárosból származott, Makovicáról ( Salas Makovica ) és korán csatlakozott a reformációhoz. Évszázadokon keresztül a Makovitzkyak vezető szerepet játszottak a Felvidék társadalmi életében: orvosok, bankárok kereskedők, gyárosok, gyógyszerészek, brindza készítők, tanárok mellett több lelkészt adtak egyházuknak.

Wittenbergi városkép Fotó: archív

A leszármazottak a wittenbergi kalauzolási teendők mellett több emléktábla avatásán és leleplezésén is részt vettek azon magyar prédikátoroknak állítva emléket, akik Németországban képezték magukat. Szombaton Dévai Biró Mátyásról, majd Sylvester Jánosról emlékeztek meg e módon. Dr. Makovitzky József három nyelvű (magyar, szlovák, német) ünnepségen szólt Stöckel Lénárdról, aki szintén emléktáblát kapott a reformáció szülővárosában. Beszédében elmondta, az 1500-as évek közepén a Sáros megyei reformációban a kiindulópontot két nagy formátumú felső-magyarországi reformátor jelentette, a Wittenbergben tanult, korábbi hainburgi prédikátor, Michael Radaschin és Leonhard Stöckel, a bártfai iskola rektora. Stöckel Leonhard Philipp Melanchthon tanítványa volt, bevezette a protestáns iskolatípust, sok tanítványa került Wittenbergbe. Nem véletlenül kapta a Praeceptor Hungariae melléknevet. Bártfát ekkor magyar Wittenberg -nek nevezték.

A lelkészi tradíciót ma Makoviczky Gyula folytatja.

(Dr. Makovitzky József Nagykanizsán született 1942-ben, 1983 óta főleg Németországban él.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!