Hírek

2017.08.30. 12:30

Vonyarcvashegy a fotósok szemével

Fából faragott szobrok, a Szent Mihály-kápolna, az ezer színű Balaton - többek között e nevezetességek is a látogatók elé kerülnek a tárlaton, mely A fotográfia magyar ünnepnapján nyílt meg a Művelődési Házban.

Keszey Ágnes

Vonyarcvashegy életét, látnivalóit, arculatát mutatja be az a kiállítás,  melyre Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Törökországból, természetesen a nagyközségből és a környékbeli településekről küldtek képeket a fotósok.

Illésné Major Julianna a kiállítás megnyitóján Fotó: A szerző

- A helytörténeti anyag gyűjtését nagyon fontosnak tartom, mert ahhoz, hogy egy közösség irányt szabjon magának a jövőbe, ahhoz a múltját is ismernie és becsülnie kell - emelte ki Illésné Major Julianna, a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, hiszen a kiállításra beküldött fotók a helytörténeti gyűjteményt is gazdagítják.

Fotó: Gombor Zsolt

A tárlatra 40-50 esztendővel ezelőtti képeket, de jobbára idén vagy az elmúlt években készült fényképeket küldtek be.

Fodor Janka - a legfiatalabb kiállító Fotó: A szerző

–Boldog vagyok, ha régi fotókra rábukkanok, melyek a korábbi idők Vonyarcvashegyét mutatják be: a maiakkal összevetve látható a fejlődés. Érdekes, hogy van-egy-egy téma, amit külföldiek, az idegenek megörökítenek, de helyiek nem.

Fotó: Takács Ferdinánd

Kevés kép készült  a sétaúton lévő vesszőkapuról, vagy a Piros keresztről. Jól csoportosítható a kiállítás: több fotóstól itt van Szent Mihály domb,  a kápolna és a szobrok.

Fotó: Szí Kata

Látszik, hogy Major Lajos faszobrászati munkássága mennyire meghatározza a települést. Vannak távlati képek Vonyarcvashegyről, fotók intézményeinkről,  vízpartól,  strandról- sorolt  néhány példát Illésné Major Julianna. A tárlat szeptember végéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik