Hírek

2017.08.17. 19:50

Jó terápiás állatnak is - Turistacsalogatók lehetnek a lámák

GÁBORJÁNHÁZA Dél-Amerikából, egészen pontosan Chiléből származó lámákat tartanak a hetési településen. A nálunk szokatlan állatokkal a szomszédos Ausztriában, illetve Németországban és Svájcban is több helyen találkozhatunk.

Korosa Titanilla

Szíjártóházára is egy osztrák úriember révén kerültek az állatok. Gerd Windhofer több éve él már Hetésben, egy évvel ezelőtt pedig 9 lámát is letelepített a faluban. Nemrég az egyik vihar megtépázta a lakóhelyükként szolgáló pajtát, így jelenleg Gáborjánházán gondozójuknál tanyáznak.

- Az Andokban teherhordásra használták és használják még ma is néhol a lámákat, ide Zalába viszont azzal a céllal hozta a tulajdonos ezeket az állatokat, hogy bekapcsolja a helyi falusi turizmusba - mondta Csik Imre, az állatok gondozója, egyben a tulajdonos üzlettársa.

A gyerekek is kedvelik a barátságos állatokat, árulta el Gerd Windhofer (j) és Csik Imre - Fotó: A szerző

- Az ötlet eleinte furcsának tűnhet, viszont Ausztriában már elterjedtek az úgynevezett hegyi lámatúrák, ami abból áll, hogy az állatokat nemcsak meg lehet tekinteni a lámafarmon, hanem el lehet vinni túrázni, majdhogynem sétáltatni. A kisebb gyermekek akár a lámaháton lovaglást is kipróbálhatják majd itt a környéken, ahol igaz hegyek nincsenek, de a határ menti térség jól bejárható.

A növényevő lámák egyébként gyapjas, de vékony állatok, a gyapjú vastagsága alapján különböztetik meg a fajtákat. A nyári melegben a juhokhoz hasonlóan nyírják őket. Az így nyert gyapjú feldolgozható, sapka, sál, szőttes készülhet belőle. A hideget jobban bírják, mint a meleget, így főként árnyékos terepen lehet sétálni velük. A hetési lámák 3-6 évesek, emberbarát állatok, ottjártunkkor sem köpködtek, nem is haraptak, többnyire érdeklődve figyelik az embereket. A láma háborítatlan körülmények között akár 20 évig is élhet, pluszteherként testtömegük 25-30 százalékát tudják elvinni 8-13 kilométer távolságra. Nyugodt, barátságos természete miatt terápiás állatként is használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!