Hírek

2017.07.09. 18:10

Baráti és szakmai jellegű a kapcsolat a zalai borbarátok között

ZALALÖVŐ Egy két évvel ezelőtt kötött megállapodásnak eleget téve szombaton az andráshidai szőlősgazdákat fogadta a Pacsa-hegyen a zalalövői Borbarát Kör Egyesület.

Gyuricza Ferenc

A találkozó elsősorban a baráti kapcsolatok ápolását volt hivatott szolgálni, de szakmai jelleget is kapott, a vendéglátók ugyanis a kisváros nevezetességei - mint a Borosán-völgyi búcsújáró hely, a tájház és a Borostyán-tó - mellett az egyik hegyhát sajátosságait is bemutatták.

- Öt itteni gazda pincéjében tartottunk borkostólót, illetve azt is megpróbáltuk érzékeltetni, hogy miben mások az itteni szőlőművelés körülményei, mint amihez az andráshidai partnerszervezetünk tagjai szoktak - foglalta össze a helyi egyesület elnöke, Galambos László. - Számunkra eddig jól alakult az idei év, az a jég, ami a megye más részein pusztított, elkerült bennünket. Egy kis csapadék persze jól jönne, de így is az átlagosnál jobb évre számítunk.

A szombati program résztvevőinek egy része Pásztor Antal (középen, kezében boroskancsóval) pincéjénél
Fotó: Gyuricza Ferenc

Fábián István, az andráshidai borbarátok vezetője mindezt azzal toldotta meg, hogy a két szervezet tagjai kétévente találkoznak. Ennek megfelelően második alkalommal járnak Zalalövőn, először a Csütörtök-hegyet, most pedig egy 35 fős delegációval a Pacsa-hegyet járják be.

- Ez egy félhektáros birtok, aminek a fele erdő, a másik fele pedig szőlőültetvény - mutatott körbe az egyik állomáson a gazda, Pásztor Antal. - Körölbelül nyolcszáz tő szőlőm van, cabernet sauvignon, Zala gyöngye és juhfark, ezekből vegyes fehérbort készítek, továbbá blauburger. Ez utóbbi a zweigelthez hasonló vörös fajta, és errefelé kifejezetten kedvelt, több gazdának is van belőle.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!