Hírek

2017.06.21. 11:28

Félszáz tűzoltó fékezte meg a nagykanizsai gyárban keletkezett tüzet

Óriási füstoszlop gomolygott a General Electric (GE) helyi fényforrásgyárának egyik épületéből kora délután.

Pásztor András

Mint kiderült: a gyár telephelyén az egyik raktárépületben csaptak fel a lángok, ahol közel száz ember tartózkodott, akiket sikeresen kimenekítettek a létesítményből.

A helyszínre elsőként a városi hivatásos tűzoltók érkeztek, majd nem sokkal később Zalakarosról, Pacsáról, Marcaliról, Keszthelyről és Zalaegerszegről is érkezett erősítés, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is elindult a mobil laborral a helyszínre.

 

 

A raktárépületből gomolygó füstöt a járókelők és a közelben lakók is észlelték, sokan – mint a katasztrófaturisták – fényképeket, videofelvételeket készítettek, ugyanakkor a kanizsai gyár környékén összegyűlt tömeg több ízben is útba igazította a folyamatosan érkező tűzoltóegységeket, a távolabbról érkező lánglovagok – helyismeret híján – ugyanis nem találták meg egyből a gyár bejáratát.

Nem sokkal később már több mint ötven tűzoltó dolgozott a lángok elfojtásán.  A tizenegyezer négyzetméteres, háromszintes épületben kétezer négyzetméteren pusztított a tűz, ahonnét időközben egy targonca gázpalackját is biztonságban lehozták a tűzoltók, megelőzve ezzel egy robbanást.

Fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A tűzeset kapcsán kerestük a GE illetékeseit is, akik úgy nyilatkoztak: az alkatrészraktárban keletkezett tűz miatt  az üzem környezete nem volt veszélyben, személyi sérülés nem történt. A  GE illetékesei emellett azt is hangsúlyozták, hogy mindenben együttműködnek  a hatóságokkal a tűz okainak kivizsgálásában.

Információink szerint a kanizsai  gyárból több részleg dolgozóit is hazaküldték, de akadtak olyanok is, akik ledolgozták a műszakot.

A tüzet nem sokkal 16 óra után sikerült megfékezni, azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mekkorára becsülhető az anyagi kár.

Megkérdeztük Horváth Miklóst is, aki 1980-tól egészen 2002-ig vezette a GE kanizsai gyárát. Mint mondta: a maihoz hasonló nagy tűzeset nem fordult elő korábban, de emberi gondatlanság miatt bármikor történhetett volna  hasonló katasztrófa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!