Hírek

2017.06.14. 17:05

Mától érvényes a mobiltelefonokra a roamingdíjak új rendszere az unióban

Mától megszűnik a mobiltelefonokra a külföldi használatkor fizetett magasabb díjszabás az EU-n belül. Azaz: nem kell roaming díjat fizetni a határ átlépése után.

Arany Gábor

Ez az alap, de a részletekre érdemes figyelni, mert korlátozások azért maradtak. Leegyszerűsítve: a belföldi díjszabás szerinti barangolást az veheti igénybe, aki alkalomszerűen utazik külföldre abból az EU-országból, ahol él, illetve életvitelszerűen huzamosan tartózkodik. A mobilszolgáltatók és az Európa Önökért internetes oldal tájékoztatásból kitűnik a lényeg.

Azaz, hogy az Európai Unión belüli utazásainkon mindaddig belföldi áron barangolhatunk, amíg összességében hosszabb időt töltünk belföldön, mint külföldön, vagy többször használjuk a mobiltelefont belföldön, mint külföldön. Ez minősül ugyanis a barangolási szolgáltatások méltányos használatának. Aki viszont külföldön tartósan vesz igénybe roamingszolgáltatásokat, számíthat rá, hogy a szolgáltatója többletdíjat számíthat fel a barangolásért. Erre egyébként a szolgáltatók a határátlépéskor küldött sms-ben figyelmeztetnek is.

A szolgáltatók 4 hónapon át nyomon követhetik és ellenőrizhetik a fogyasztót, hogy teljesülnek-e a méltányos használatra vonatkozó feltételek. Ha ezalatt több időt tölt az ügyfél külföldön, mint otthon, és a belföldi szolgáltatásoknál nagyobb mértékben vesz igénybe roamingot, akkor a szolgáltatójának joga van kérni a telefon használójától a helyzet tisztázását. Erre 14 nap áll rendelkezésére. Ha ezt követően is több időt tölt külföldön az ügyfél, mint belföldön, és külföldi használat meghaladja a belföldit, a szolgáltató többletdíjat szabhat ki az igénybe vett barangolási szolgáltatásokra. Ez azonban nem lehet korlátlan, mert ennek maximális mértékét is előírja a jogszabály. A többletdíjak (áfa nélkül 2017-ben) nem haladhatják meg hanghívásonként 3,2 eurócent/perc, sms-enként 1 eurócent, adatforgalom esetében pedig 7,70 euró/GB mértéket.

Mától majdnem azonos feltételekkel telefonálhatunk a határon túl, mint itthon Foto: shutterstock

Ha valaki másik uniós tagállamban dolgozik, mint ahol él, szabadon megválaszthatja, hogy a két ország közül melyikben köt mobilszerződést, és a lakóhelye vagy a munkahelye szerinti országban vásárolt SIM-kártyával belföldi díjszabás szerint barangolhat. A belföldi díjszabás szerinti barangolás a méltányos használatra vonatkozó feltételek hatálya alá tartozik: mindennap, amikor legalább egy alkalommal bejelentkezik a hazai hálózatba, az belföldi jelenlétnek számít még abban az esetben is, ha az ügyfél az adott napon külföldre utazik.

Fontos: a belföldről indított, de külföldre - más uniós országba vagy az EU-n kívülre - irányuló mobilhívások nem minősülnek roamingnak, ezért ezekre nem vonatkoznak a belföldi díjszabás szerinti barangolás szabályai. Ezekért a mobilhívásokért tetemes összeget is kiszámlázhatnak a szolgáltatók a fogyasztóknak. A nemzetközi hívásnak ugyanis az számít, hogy valaki a magyarországi hálózatból hív külföldi számot, a roaming esetében viszont külföldi hálózatból kezdeményez hívást vagy küld sms-t Magyarországra vagy más uniós államba.

Ha repülővel vagy hajóval utazunk az EU területén, akkor belföldi díjszabás szerint barangolhatunk, feltéve hogy földfelszíni mobilhálózathoz kapcsolódik a készülékünk. Ha a mobiltelefon-szolgáltatás műholdas rendszereken keresztül valósul meg, akkor az nem belföldi díjszabás szerinti barangolás és tetemes lehet a díja.

Végezetül: sokan használnak olyan tarifacsomagot, amely flottaként működik, vagyis adott havidíj ellenében bizonyos számokon korlátlanul és ingyen hívják egymást az előfizetők. Ezt az opciót azonban nem lehet kivinni az országból. Tehát az itthon ingyenes számokért kint úgy kell fizetni, mintha idegen számot hívott volna valaki belföldi tarifával. Mindenesetre jól tesszük, ha külföldre utazás előtt érdeklődünk szolgáltatónknál a hívószámunkra, díjcsomagunkra vonatkozó feltételekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!