Hírek

2017.05.31. 16:20

Kihívás teljesítve! - Zalai falvak és intézmények is népszerűsítették a mindennapi mozgást

KÖRKÉP - A mozgás legkülönbözőbb formáit próbálhatták ki tegnap az érdeklődők azokon a településeken valamint intézményekben, melyek idén is csatlakoztak a Kihívás Napjához.

Kiss Gyöngyvér

Becsehelyen egésznapos programot szerveztek a falubelieknek azért, hogy minél többen mozogjanak legalább negyed órát.

- Tavaly csatlakoztunk első alkalommal a programsorozathoz és a nagy érdeklődésre való tekintettel, idén is beneveztünk a Kihívás Napjára a 2000 fő feletti települések kategóriájában - árulta el Németh Géza polgármester. - Amúgy Becsehely nem kifejezetten sportos falu, csupán egy focicsapatunk van, de az elmúlt időszakban egyre többen futnak és kerékpároznak kedvtelésből.

A dél-zalai faluban amúgy már kora reggel elkezdődtek a mozgással kapcsolatos próbák, a faluház előtti reggeli tornát, némi futással lehetett meghosszabbítani. Délelőtt az óvodások és szüleik sportoltak, a baba-mama torna mellett még jógát is tartottak a kicsiknek. Kora délután a falu idősei vehettek részt gerinctornán, majd elindult a kerékpártúra is, melynek keretében a települést tekerték körbe a résztvevők.

Váltóversenyben a becsehelyi hivatal dolgozói. Balról: Horváthné Szirmai Szilvia, Budai Zsuzsanna, Bedőné Varga Alexandra, Sulyok Bettina és Tóth Tímea a nap során többször is bizonyította, hogy sportos kis csapat tagjai   Fotó: Szakony Attila

- Gyakran kerékpározok, így ez a mostani, néhány kilométeres túra nem volt túlságosan megerőltető - árulta el a 76 esztendős Vörös János, aki hozzátette: rendszeresen sportolni azért ugyan nem szokott, de öt unoka mellett folyamatosan edzésben kell lennie.
A faluházban egyébként egészséges ételekkel, italokkal és ingyenes vizsgálatokkal is várták az érdeklődőket, kora este pedig Szentgyörgyi Rómeó vezetésével tornázhattak a lányok, asszonyok.

Tizenöt perc pulzust pörgető, aktív testmozgással hívták fel a figyelmet az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen sportolásra tegnap a megyeszékhelyi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Az iskola idén másodszor vett részt az 1982-ben, Kanadában életre keltett Kihívás Napja című mozgalomban, amelynek keretében a gimnázium testnevelő tanárai a tavaly elnyert legkreatívabb akadálypálya címhez méltón idén is ötletes feladatokkal látták el az intézmény diákjait.

- A szervező Magyar Szabadidősport Szövetségnél lehetett pályázni a legkreatívabb akadálypálya címre, az erre nevezett 180 résztvevő közül került be iskolánk a három legjobba - mondta Balázs Erik, szervező testnevelő tanár, miközben rámutatott az idei pálya különböző pontjainak ötletgazdag elnevezésére is.

Kihívás a zalaegerszegi Kölcseyben. A kötélen Gresa Lilla, a háttérben (balról) Horváth Dávid, Jámbor Gréta és Tasnádi Renáta segít, hogy sikerüljön a mutatvány   Fotó: Katona Tibor

Minótaurosz labirintusán, amazonok földjén és lajhárok kötelein ugyanis élvezettel keltek át a nebulók hattagú csapatai, míg kísérőprogramként a különböző labdajátékok színesítették a Kölcsey-gimnázium Kihívás napi rendezvényét.
- Célunk idén is, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét az egészséges életmódra, a sport szeretetére, illetve különféle mozgásformák által a pulzusszám növelés fontosságára.

Hiszen az előírásban is szerepel, hogy olyan testmozgást kell végrehajtani, ami a szívdobogást gyorsítja, a diákokat ezáltal is kizökkentve komfortzónájukból, valamint a pulzusszám növelésével serkentjük a légzést, az anyagcserét, a keringést is - magyarázta Balázs Erik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!