Hírek

2017.05.07. 16:35

Öreg vasak második egerszegi randevúja

Zalaegerszeg - A Keresztury VMK másodszor adott otthont a városban és a környékén élő veterán motorok gyűjtőinek, hogy bemutassák a nagyközönségnek az értékeiket.

Arany Horváth Zsuzsa

Flaisz Gergő igazgató ott jártunkkor elmondta, egyre népszerűbb a rendezvény, a korábbi helyszínt ki is nőtték.

- Idén a tavalyi 19 helyett már 33 veterán motort tudunk bemutatni, köztük javarészt olyanokat, amelyek magyar tervezők, fejlesztők révén kerültek ki a hazai gyárakból, egyebek közt Csepelek, Pannóniák, Danuviák láthatók - mondta Molnár Attila megyeszékhelyi veteránmotor-gyűjtő, aki igazi csemegét is mutatott. - Megkönnyeztem, amikor a család behozta a fotót, amelyen ennek a motornak a tulajdonosa látható.

Egy MZ RT 125-ösről van szó, amelyet Németországban gyártottak, s az 1956-ban Pálfiszegről disszidált zalai férfi vásárolta 1957 szeptemberében Mannheimben. Egy év múlva hazajött, s hozta a motort is. Molnár Attila pedig 20 éve vásárolta meg, s az elmúlt egy évben sikerült felújítania, Németh Zoltán restaurátor közreműködésével.

- Lábon hoztam ide, vállaltam a kockázatot, mert mégiscsak megér ennyit ez a jószág.

A kiállítás legrégebbi darabja egyébként egy 1949-es Csepel...

- ...amely annyi idős, mint én vagyok - mutatta be Molnár Attila. - Havasi Miklós motoralkatrész kereskedő tulajdonát képezi a fekete-piros színezésű motorkerékpár, amely mellett ott állt a reklámfelirat, Budapest és Balatonaliga közt egy tankkal el tudott menni.

A látogatók a kiállítótérben megcsodálhatták Nádaskay Zoltán grafikus méretarányos rajzait az élőben is látható motorokról.

- Én is mindig találok újdonságokat, tudom pontosítani a rajzaimat az itt felvonuló gépek alapján - mondta.

Molnár Attila úgy véli, a technikatörténet is a történelem része, időről időre érdemes bemutatni a kincseiket az új generációnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!