Hírek

2017.05.17. 18:50

A magyar bor elismeréséért - Borászok Borásza Csillagok Sétánya Budapesten

BUDAPEST - A magyar bor népszerűsítését, valamint hírnevének gyarapítását várják attól a köztéri látványosságtól, amit a napokban adtak át a magyar fővárosban. A Borászok Borásza Csillagok Sétányán 11 borász, köztük néhai dr. Bussay László neve is olvasható.

Gyuricza Ferenc

A magyar Borászok Borásza Csillagok Sétányát a hollywoodi Hírességek Sétánya mintájára alakították ki a főváros egyik legfrekventáltabb pontján, az V. kerületi Zrínyi utcában, a Szent István-bazilika és az egyik legelegánsabb budapesti luxusszálloda közvetlen közelében. A létrehozói a magyar borok kiválóságára és sikerére kívánják ezzel felhívni a fővárosba látogató turisták, leginkább a külföldiek figyelmét.

A sétányon járdába beágyazott elegáns csillagok hirdetik, eddig kik nyerték el a hazánkban az egyik legértékesebbnek és egyben legrangosabbnak tartott boros szakmai díjat, a Borászok Borásza kitüntetést. A csillagok mellé emléktábla is került, ez utóbbi magyar és angol nyelven hirdeti a díj lényegét. A sétányt a kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter, illetve Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke adta át, utóbbi 2010-ben maga is elnyerte a címet.

Az egyik csillagot emelik a helyére. A háttérben a bazilika

A Borászok Borásza elnevezésű szakmai versenyt még 2007-ben, Rókusfalvy Pál javaslata alapján indították útjára. A lényege, hogy a magyar borászok minden évben jelölést tehetnek a legkiemelkedőbb szakmai teljesítményt nyújtó kollégájuk díjazására.

A beérkezett szavazatokat egy kuratórium összesíti, majd kétfordulós procedúra során választják ki a végső nyertest. 2010 óta 11 szakember kapta meg Borászok Borásza címet, Zalából egyedüliként néhai dr. Bussay László. A Csörnyeföldön gazdálkodó borászt 2015-ben, halálát követően választották legjobbnak kollégái, eddig ő az egyedüli, akit posztumusz elismerésben részesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!