Hírek

2017.04.11. 12:53

A jobb jövőért küzdött - Nagy Gáspár Kossuth-díjas költőre emlékeztek

Nagykanizsa – Emlékezni, látni, megnevezni és sohasem félni. Így szólt Nagy Gáspár József Attila- és Kossuth-díjas költő ars poeticája. A költő emléke előtt ma tisztelegtek a dél-zalai városban.

Horváth-Balogh Attila

Nem lehet véletlen, hogy a Nagy Gáspárra való emlékezés és a költészet napja egybeesett. Ennek jegyében a Kanizsai Kulturális Központ délelőtt a Hevesi Sándor Művelődési Központban Költők egymás közt címmel a Pódium Színház előadására, pontosabban rendhagyó irodalom órájára várta a diákságot. Délután 13 órakor pedig koszorúzásra került sor Nagy Gáspár emléktáblájánál, mely a Deák tér 6. alatti ház falán látható. Itt lakott a később országos hírűvé lett költő nagynénje, akinél 8 éves korától a főiskoláig szinte minden nyáron eltöltött egy hónapot.

Kovácsné Mikola Mária, a KKK, Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK és Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója is elhelyezte koszorúját az emléktáblánál Fotó: Szakony Attila

A koszorúzás előtt Nagy Gáspár szombathelyi kollégiumi társa, Papp Ferenc, a Hevesi Sándor Művelődési Központ nyugalmazott igazgatója idézte fel a költő munkásságát.

– Rendszerkritikus versei, ellenzéki megnyilatkozásai, nyílt kiállásai nem csak irodalmi- és értelmiségi körökben tették népszerűvé, de a rendszerváltoztatásra készülő, a jobb jövőért küzdők egyik vezére is volt – mutatott rá. – Gazdag költészete, elkötelezett szellemi-politikai magatartása, tekintélye a hazai és a határon túli kulturális életben is elismerést váltott ki.

A megemlékezés után, 14 órától rendezték meg a HSMK-ban a Nagy Gáspár Versmondó Versenyt. Mint azt a főszervező, Marics Zsuzsanna  elmondta: ez a 10. verseny volt már, s talán ennek is betudható, hogy soha ennyien nem neveztek, mint most: 30-nál is több diák és felnőtt állt a zsűri elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!